Uspenskin katedraali on Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraali, jossa sijaitsee myös arkkipiispan istuin. Kuva: Vlada Wahlsten

6.2.2024

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta.

Päivän kunniaksi voi katsoa 3.2. Kotikirkossa Helsingissä koltan ja suomen kielellä toimitetun liturgian taltioinnin Kotikirkon Facebook-sivuilla.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa toimitetaan koltankielisiä jumalanpalveluksia vuosittain saaleisten kansallispäivän tienoilla helmikuussa sekä joulukuussa pyhittäjä Trifion Petsalomaisen muistopäivän aattona 14. joulukuuta.

Lisäksi menovinkki huomiselle: Espossa Sellosalissa pidetään Karjalasta kolttien maille -konsertti 7.2.

Saamelaisten kansallispäivän juhlakonsertissa yhdistyy tänä vuonna kaksi ikivanhaa perinnealuetta: kolttasaamelaiset ja karjalaiset. Konsertissa kuullaan lauluja, leuʹddeja ja itkuvirsiä koltansaameksi, karjalaksi ja suomeksi – sekä perinteisiä lauluja että esiintyjien omaa musiikkia.

Konsertti on osa samannimistä hanketta, jossa tutkitaan kansanmusiikin ja kansanperinteen kautta karjalaisen ja kolttasaamelaisen kulttuurin yhteneväisyyksiä ja erityispiirteitä. Yhdistäviä tekijöitä ovat ainakin pitkät kertovat laulut, itkuvirret, katrillin tanssiminen sekä evakkotausta.

Työryhmään kuuluvat karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtyneet Amanda Kauranne (laulu, lyömäsoittimet) ja Emmi Kuittinen (laulu, haitari, ukulele) sekä kolttasaamelaisen musiikki- ja tanssiperinteen asiantuntijat Anna Lumikivi (laulu) ja diakoni Erkki Lumisalmi (laulu). Musiikin lomassa pannaan tanssiksi, kuuluuhan vanha perinnetanssi katrilli sekä kolttien että karjalaisten omimpaan kulttuuriin.

Karjalasta kolttien maille -konsertti Espoon Sellosalissa keskiviikkona 7.2. kello 19. Lisätietoa ja lipunmyynti. 

Konsertin mainoskuva. Kuvassa vasemmalla muun muassa saamenkielisissä jumalanpalveluksissa palveleva diakoni Erkki Lumisalmi. Kuva: Mikko Malmivaara

 

Hyvää saamelaisten kansallispäivää! Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid! Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide! Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset