Rovasti Kalevi Kasala sai vastaanottaa pyhän Basileios Suuren liturgian päätteeksi pappeutensa 40-vuotisjuhlapäivän kukkakimpun." Kuva: Julia Soikkeli, Teksti: Vlada Wahlsten

1.1.2024

Rovasti Kalevi Kasalan papiksi vihkimisestä tuli uudenvuodenpäivänä 1. tammikuuta kuluneeksi tasan 40 vuotta.

Pappeutensa merkkipäivän isä Kalevi vietti, kuinkas muutenkaan kuin toimittaen liturgian Lohjalla Karjalan valistajien kirkossa, jonka pappina hän on toiminut jo 25 vuoden ajan.

”Oli erityisen hienoa toimittaa pyhän Basileioksen liturgiaa yhdessä kansan kanssa. Teksti käy läpi koko pelastushistorian, luomisesta ja syntiinlankeemuksesta aina Kristuksen ylösnousemiseen ja nykyhetkeen. Me saamme olla elämässä mukana tätä kaikkea, ei vain sivusta katsojina, vaan osallistujina Jumalan pelastustyön hedelmiin. Kristuksen kuoleman ja ylösnousemisen kautta meillä on uusi yhteys Jumalaan. Olemme osa pelastushistoriaa, aktiivisesti ylistämme ja kiitämme Elämän antajaa ja Hänen pyhiään, joista pyhä Basileios on yksi. Hänelle on annettu lisänimi ”Koko maailman opettaja”. Hänen perintönsä elää ja me olemme osa sitä.”

Seurakuntalaiset muistivat isä Kalevia kukkakimpuin ja onnitteluin. Isä Kalevi puolestaan tarjosi vaimonsa Päivi Kasalan kanssa perinteisen uudenvuodenpäivän ja pappisvihkimyksen vuosipäivän lounaan kaikille pyhän liturgiaan osallistuneille. Isä Kaleville papiksi vihkiminen juuri uudenvuoden päivänä on ollut tärkeää ja vuosittainen juhlan aihe. Rakkaus työtään kohtaan ei ole kadonnut 40 vuoden aikana, vaan pikemminkin vahvistunut ja kirkastunut.

”Pappeudessa tärkeintä on olla toimittamassa sakramentteja ja kulkea ihmisten rinnalla, kohdata niin ilossa kuin surussa.”

Kutsumuksekseen isä Kalevi on aina kokenut erityisesti työn lasten ja nuorten parissa.

”Palvelusvuosiltani on jäänyt mieleen ensimmäiset vuodet, jolloin noin 14 vuoden ajan palvelin Ortodoksisten Nuorten Liiton ONL:n pappina ja opintosihteerinä. Oikeastaan tavallaan koen, että se on ollut minun elämäntehtäväni. Se oli kovin rakasta aikaa minulle, kun sain olla ohjaamassa kirkkomme lapsia ja nuoria Kristuksen huolenpidon alle. Tuli kuitenkin se aika, jolloin oli siirryttävä seurakuntapapin tehtäviin, jotka nekin toki ovat mieluisia ja monipuolisia.”

Isä Kalevi näkee seurakuntapapin tehtävässä kaiken perustana rakkauden ja Kristuksen lähetyskäskyn. Jokainen on kutsuttu ja kirkon ovien tulee todella olla avoimia aivan jokaiselle. Tähän isä Kalevi myös rohkaisee jokaista.

”Tule kirkkoon! Jos lienee kauan ollut viimeisimmästä käynnistä, älä silti epäröi tai arkaile; Kristus ottaa sinut vastaan avosylin. Hänen rakkautensa sulkee syliinsä meidät kaikki, vajavaisuuksistamme huolimatta. Toivoisin, että jos ja kun pidät tärkeänä ortodoksista perinnettä, elä sitä omassa arjessasi ja omassa juhlassasi. Välitä se elävänä eteenpäin oman esimerkkisi kautta läheisillesi.”

Pappeuden juhlapäivää varjostavat tämän päivän synkät sotauutiset niin Ukrainasta kuin Gazasta. Isä Kalevi rohkaisee luottamaan Jumalaan ja rukoilemaan erityisesti rauhan puolesta.

”Sodat ja levottomuudet riehuvat maailmalla, mutta Kristus lohduttaa ja rohkaisee meitä: ”Pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.” (Joh. 16:33)

Lue myös Isä Kalevin Aamun Koitossa keväällä julkaistu haastattelu:  Rovasti Kalevi Kasala on pitkän linjan rippi-isä: ”Kaiken perustana on mielenmuutos”