Pyhän Kolminaisuuden kirkon pappi, rovasti Heikki Huttunen. Kuva: Anu Miller

7.9.2021

Mattteus 22:35-46

Tämän päivän evankeliumissa kuulimme rakkauden kaksoiskäskyn. Se on evankeliumin ja ortodoksisen uskomme ytimessä. Käsky rakastaa Jumalaa yli kaiken ja käsky rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään kuuluvat yhteen. Molemmat löytyvät jo Vanhasta testamentista. Meidän Herramme toteaa, että niihin kiteytyy koko Raamatun opetus, ”näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat”. 

Tässä Jeesus vastaa fariseusten ja kirjanoppineiden kysymykseen. Se on heidän viimeinen kysymyksensä Hänelle. Samoin kuin Vanhan testamentin sanoman, rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää myös Jeesuksen opetuksen. Tämän jälkeen alkavat tapahtumat, joiden kautta Jeesus toteuttaa oman opetuksensa käytännössä ja näyttää kuka Hän oikeasti on – ristin tie, kuolema ja ylösnousemus. Fariseukset ja kirjanoppineet eivät tiedä miten vastata Jeesuksen opetukseen rakkaudesta. Sen sijaan Jeesus kysyy heiltä kysymyksen, joka on myös evankeliumin ytimessä: ”Mitä te ajattelette Messiaasta?” Aivan kuin kuuluisan musikaalin laulu: “Jesus Christ Superstar, who do you think you really are?” Tämä on kysymys myös meille, myös minulle: Kuka Jeesus Kristus on minulle? Mitä merkitsee minulle usko Kristukseen?

Mitä rakkaus merkitsee? Mihin meitä kutsuu käsky rakastaa Jumalaa ja rakastaa lähimmäistä? Apostoli Johannes sanoo: ”Me rakastamme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä.”(1.Joh.4:19). Kristus kutsuu meitä mukaan Jumalan rakkauteen. Rakkaus kutsuu meitä kurottamaan kätemme Jumalan puoleen ja toisen ihmisen puoleen. Syntyy suhde, ja se suhde on itse elämä. Meitä kutsutaan rakastamaan Jumalaa yli kaiken, koko elämällämme ” koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi”. Rakkaus on enemmän kuin tunne, se on elämäntapa, työtä ja toimintaa, johon kasvamme askel askeleelta. 

Rakkaus itseämme kohtaan on myös tällainen kutsu, kutsu pitemmälle ja syvemmälle: löytää itsestämme enemmän kuin pinnallinen, ahdaskatseinen, itsekäs ulkokuori: se Jumalan ikoni, joka kykenee heijastamaan Jumalan rakkautta. Tällä tiellä löydämme vastauksen kysymykseen, kuka on Jeesus Kristus, kuka on lähimmäiseni ja kuka minä olen. 

Teksti: Rovasti Heikki Huttunen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset