Ristisaatto saapumassa Uspenskin katedraalilla patriarkaaliseen kiitosrukouspalvelukseen. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

10.9.2023

Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlan ristisaatto kokosi lauantaina alkuillasta 9.9. Helsingin keskustaan arviolta tuhat ortodoksia eri puolilta Suomea.

Ristisaatossa rukoukset luki venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava rovasti Heikki Huttunen ja kuoroa johti Hämeenlinnan alueen kanttori Minna Jokinen. Ristisaattoon osallistui papistoa ja kanttoreita eri seurakunnista. Ristisaattoon osallistui myös muun muassa Oulun Metropoliitta Elia sekä Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Mikael.

Tunnelma oli todella juhlava ja koskettava. Ristisaattoon osallistuneet kertoivat liikuttuneensa:

”Emme ole koskaan olleet vastaavassa tapahtumassa ja tämän mittaluokan ristisaatossa. Nyt tämän todella ymmärsi, kuinka merkittävä juhla onkaan kyseessä.”

Ristisaatto kulki Uspenskin katedraaliin, missä toimitettiin Suomen ortodoksisen kirkon autonomian kiitosrukouspalvelus. Patriarkka Bartolomeos piti palveluksen päätteeksi puheen, jonka voi lukea kokonaisuudessaan niin seurakuntamme kuin Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. Kiitosrukouspalveluksen taltioinnin voi katsoa seurkauntamme YouTube-kanavalla: Patriarkaalinen kiitosrukouspalvelus 9.9.23 – Patriarchal doxology 9.9.2023

Sunnuntaina 10. syyskuuta vietetään pääjuhlaa, jolloin patriarkka Bartolomeos toimittaa patriarkaalisen liturgian Uspenskin katedraalissa kello 9:30 alkaen. Liturgia lähetetään suoratoistona seurakuntamme YouTube-kanavalle. Paikalle odotetaan suurta osanottajamäärää ja jumalanpalvelusta voi seurata myös kirkon pihapiirissä, jonne pystytetään sunnuntaiksi myös suuri ulkonäyttö.

Arkkipiispa Leo on kutsunut liputtamaan kirkkomme autonomian 100-vuotisjuhlan kunniaksi 10. syyskuuta.

Katso patriarkka Bartolomeoksen vierailuon koko ohjelma sekä puheet juhlavuoden sivuilla: ort.fi/juhlavuosi