RIihimäen pappi, isä Taisto Rikkonen valmisti lohisopan ukrainalaisille pakolaisille. Kuva: Joel Eklöv.

18.11.2022

Riihimäen Ortodoksiapiiri järjesti perjantaina 18.11. Mineassa diakonialounaan Ukrainan pakolaisille, joita oli aterialla viitisentoista henkeä.

Ruokatarjoiluun kuului lohisoppa lisukkeineen ja sen keitti tälläkin kertaa Riihimäen pappi, isä Taisto Rikkonen. Ruokatarvikkeet oli saatu suureksi osaksi lahjoituksena paikallisilta kauppiailta ja niiden hankinnasta vastasi Seppo Saitseff. Osallistujille jaettiin mukaan ruokakassit sekä käsineulottuja villasukkia alkavan talven varalle.

”Minean diakonialounas on myös tärkeä ekumeenisen yhteistyön muoto Riihimäellä”, toteaa isä Taisto, joka on ollut alusta asti mukana diakonialounaan järjestelyissä.

Riihimäen Ortodoksiapiiri on järjestänyt diakonialounaan Mineassa kerran pari vuodessa korona-aikaa lukuun ottamatta. Järjestelyissä on tehty yhteistyötä Riihimäen evankelisluterilaisen seurakunnan diakoniatyön kanssa, joka on myös kertonut lounaasta kanavissaan. Tällä kertaa diakonialounas haluttiin suunnata erityisesti Riihimäellä asuville Ukrainan pakolaisille.

Riihimäellä on pakolaisia noin 500–600 henkeä, useimmat kuitenkin väliaikaisesti, koska Riihimäelle on keskitetty lemmikkieläinten kanssa saapuvien pakolaisten vastaanotto eläinlääkäripalveluineen. Uusia pakolaisia saapuu paikkakunnalle viikoittain.

Seuraavaksi Mineassa otetaan vastaan kirpputoritavaroita maanantaina 21.11. kello 16-18 sekä sunnuntaina 27.11. kello 9 alkaen ennen kello 10 alkavaa liturgiaa tai muulloin sopimalla puh. 0400 720 896. Kirpputorin tuotto käytetään paikallisten ukrainalaisten auttamiseen.

 

Minean tapahtumista lisätietoa sivuilla: minea.palvelee.net

Ortodoksinen toimitila ja rukoushuone Mineassa järjestetään seurakunnan jumalanpalveluksia vähintään kahdesti kuukaudessa sekä lisäksi maallikkorukoushetkiä ja muuta toimintaa, muun muassa näyttelyjä, luentoja ja taide-esityksiä. Aivan Riihimäen ydinkeskustassa sijaitseva tila on otettu käyttöön joulukuussa 2010.

Minea on kreikkaa ja tarkoittaa ortodoksisessa kielenkäytössä pyhien ihmisten muistoksi kirjoitettuja ja päivittäin vaihtuvia jumalanpalvelustekstejä.

Kuvat: Joel Eklöv
Teksti: Mikko Junes