Kirkossamme vietetään pääsiäistä 40 päivän ajan. Tällä pääsiäiskaudella emme pääse kokoontumaan pyhäkköihin. Voimme kuitenkin osallistua jumalanpalveluksiin verkkolähetyksien kautta. Kuva: Kuvakaappaus Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksen verkkolähetyksestä.

24.4.2020

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on linjannut seurakunnille osoitetussa  23.4. päivätyssä paimenkirjeessään, että nykyiset Suomen ortodoksisessa kirkossa käytössä olevat rajoitustoimet jatkuvat nykyisellään heinäkuun loppuun saakka.

Tämä tarkoittaa, että jumalanpalvelukset toimitetaan suljetuin ovin ja kaikki ihmisiä kokoavat toiminnot peruutetaan tai siirretään verkkoon. Myös kristinoppileirit, muut kesäleirit ja pyhäkköjen temppelijuhlat perutaan heinäkuun loppuun tai järjestetään etänä. Päätös koskee myös pyhiä toimituksia, kuten kasteita ja avioliittoon vihkimisiä, joiden toimittaminen on mahdollista huomioiden kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset.

Kirkko perustelee päätöstään koronaviruspandemian jatkumisella ja jäsentensä terveyden suojelemisella. Rajoituksia myös tiukennetaan tarpeen mukaan hallituksen päätöksien mukaisesti.

– Päätös on vaikea. Kirkko on olemukseltaan Jumalan kansan kokoontumista ja yhteentulemista. Kirkon tehtävä kuitenkin on myös suojella ja vaalia Jumalan luomaa elämää. Kirkon tulee olla turvallinen paikka jokaiselle sen jäsenelle. Tämän vuoksi näin joudutaan päättämään, pohtii Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran sijainen Jonas Bergenstad.

– Me kaikki kaipaamme yhteenkokoontumista. Tässä tilanteessa joudumme kuitenkin hakemaan vaihtoehtoisia toimintatapoja kokoontumisen mahdollistamiseksi. Helsingin seurakunta on ollut eturivissä kehittämässä uudenlaisia toimintamuotoja poikkeustilanteessa kaikilla osa-alueilla, korostaa Bergenstad.

Seurakunnan työmuodoissa on laadittu jo suunnitelmia poikkeusolojen jatkumisen johdosta. Kristinoppileirien ja kesäleirien osalta seurakunta lähettää tiedon ilmoittautuneille uusista järjestelyistä.

Jumalanpalveluksiin voi osallistua suorien verkkolähetyksien kautta, jotka lähetetään Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle. Verkkolähetyksien aikataulut löytyvät tästä kalenterista.

Lisätietoa kirkon päätöksestä koronavirusrajoituksien jatkumisesta:  Tiedote Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla

Lisätietoa seurakuntaelämästä poikkeusolojen aikana: “Kirkon elämä ei sammu – ja ehtoollisellekin pääsee sovitusti” 

 

Teksti: Vlada Wahlstén
Kuva: DigitalPalolan kuvaaman jumalanpalveluksen kuvakaappaus

Kategoriat Uutiset