Omasta pyhäköstä on totuttu hakemaan voimaa ja lohtua. Kuvituskuva Kotikirkosta.

20.3.2020

Jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi suljetuin ovin, eli ilman kirkkokansaa.

”Meidän on suojeltava sekä seurakuntalaisia että henkilökuntaamme koronavirukselta. Noudatamme Suomen hallituksen antamia ohjeita, ja muutkin kirkot joutuvat toimimaan tällä tavalla”, sanoo tällä hetkellä kirkkoherran sijaisena toimiva isä Mikael Sundkvist.

Isä Mikael ymmärtää seurakuntalaisten surun ja huolen etenkin juuri nyt, kun seurakuntalaiset eniten kaipaisivat kotikirkon tuomaa lohtua ja turvaa. Silti hän muistuttaa, että ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämä ei suinkaan ole sammunut. Jumalaa palvellaan omassa Kirkossamme Suomessa sekä maailmalla ortodoksisissa kirkoissa, vaikkakin suljettujen ovien takana. Samoin toimitaan äitikirkossamme Konstantinopolissa.

”Jumala sallii koettelemukset. Usein niistä voi yllättäen syntyä jotain hyvääkin. Tulevaisuudessa osaamme varmasti arvostaa entistäkin enemmän sitä, että saamme osallistua jumalanpalvelukseen kirkossa. Paaston aikana munkeilla oli tapana vetäytyä yksinäisyyteen. Voimme lohduttautua ajatuksella, että tämä poikkeusaika tarjoaa meillekin samankaltaisen mahdollisuuden vetäytyä syrjään maailman hälystä ja keskittyä rukoukseen kotona. Voimme elää lähellä Kirkkoa, vaikka emme pääsisi pyhäkköön. Se onnistuu aivan yksinkertaisesti rukoilemalla kotona ikonin äärellä.”

Yhteys omaan pappiin

Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella voi osallistua ehtoollisesta poikkeustilanteesta huolimatta, joskaan ei totutulla tavalla palveluksen yhteydessä.

”Ensin tulee olla puhelimitse tai sähköpostitse yhteydessä oman alueen pappiin ja sopia hänen kanssaan ehtoolliseen osallistumisesta omassa lähikirkossa. Samalla voi sopia papin kanssa myös paastoamisesta ja katumuksen sakramentista ennen ehtoollista”, isä Mikael opastaa.

Tällaiseen toimintatapaan on olemassa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunaus.

Isä Mikael toivoo, että paikallisesti olisi mahdollista pitää oma lähikirkko toisinaan avoinna, jotta seurakuntalaisilla olisi mahdollisuus päästä sinne rukoilemaan.

”Näissäkin tapauksissa tulee ottaa huomioon viranomaisten ja Suomen ortodoksisen kirkon kriisityöryhmän ohjeet ja rajoitukset, joiden mukaan yli kymmenen hengen kokoontumisia ei tule järjestää. Esimerkiksi kirkon ulko-ovelle tai portaille ei saa muodostua jonoa tai tungosta. Muutenkin kirkkokäyttäytymisessä tulee noudattaa annettuja hygieniaohjeita, joiden mukaan esimerkiksi ristiä tai ikoneita ei pidä suudella.

Seuraa some-kanavia

Isä Mikael muistuttaa, että jumalanpalveluksia voi seurata verkkolähetyksinä poikkeustilan aikana. Helsingin ortodoksinen seurakunta lähettää jumalanpalveluksia striimauksina eli suoratoistona Uspenskin katedraalista omalla YouTube-kanavallaan. Niiden ajat ja linkit löydät täältä.

Myös muut seurakunnat toimivat useilla paikkakunnilla samoin. Näin ollen kannattaa seurata oman paikallispyhäkön sosiaalisen median kanavia.

Uspenskin katedraali pysyy toistaiseksi auki henkilökohtaista rukousta varten tiistaista perjantaihin kello 10:00-15:00. On hyvä ottaa huomioon, että kävijämääriä voidaan tarvittaessa rajoittaa. Uspenskin katedraali ei toistaiseksi ota vastaan ryhmiä.

Susanna Somppi

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset