Neitsytmarttyyri Lucia kuoli vain vähän yli 20-vuotiaana. Mitä sinä tiedät hänen elämästään?

11.12.2019

Joulukuun 13. päivä muistelemme jälleen neitsytmarttyyri Luciaa, jonka kruunaamista ja kulkuetta halki Helsingin keskustan seuraa vuosittain tuhansien ihmisten joukko. Kaikille suomalaisille ei kuitenkaan ole selvää, ketä me itse asiassa muistelemme Lucian päivänä.

Nyt on mahdollista tutustua sekä neitsytmarttyyri Lucian että muidenkin pyhien ihmisten elämään riippumatta siitä, mitä uskontoa kukin tunnustaa. Suomen ortodoksinen kirkko on julkaissut 12-osaisen Synaksarion -sarjaan, jota voisi luonnehtia vaikkapa ”pyhien ihmisten tietokannaksi”. Synaksarionin esittelytilaisuus järjestetään  Lucian päivän aattona 12.12. kello 13:00.

Koonti kesti 17 vuotta

Esittelytilaisuuden ohjelma alkaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon puheenvuorolla, minkä jälkeen nunna Ksenialle luovutetaan Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan mitali. Nunna Ksenia kertoo tilaisuudessa Synaksarion-sarjan synnystä ja hagiografisesta kirjallisuudesta.

Nyt valmistunut ja kaikkiaan 17 vuoden ajan työstetty kokonaisuus on eri lähteistä koottu ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokoelma. Teossarja kattaa tuhat vuotta läntisen ja kaksi vuosituhatta itäisen kristikunnan pyhiä sekä vanhan liiton hurskaat.

Pyhien elämäkertoja alettiin kirjata muistiin jo varhaiskirkon aikana. Ortodoksisessa kirkossa pyhien elämäkerrat sisältävää kokonaisuutta kutsutaan nimellä Synaksarion.

Myöhemmin esittelypäivänä toimitetaan Liisankadun Kotikirkossa (4. krs) kello 17:00 neitsytmarttyyri Lucian muistopäivään liittyvä ruotsinkielinen ehtoopalvelus, jossa on mukana Lucia-neito.

Arvostettu työryhmä taustalla

Synaksarion-sarjan päätoimittajana toimi pappismunkki Serafim Seppälä, joka on työskennellyt valtaosan käännöshankkeen parissa vietetyistä vuosista systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lisäkseen käännöstyötä tehneeseen ydinryhmään kuuluivat nunnat Kristoduli ja Ksenia Lintulan luostarista sekä Aija Sailamäki ja Johanna Vaikonpää.

Työryhmän uurastuksen kruunasi se, kun sarjan viimeiseen osaan saatiin liittää mukaan ensimmäisten Suomen ortodoksisen kirkon omien pyhien, pyhittäjä Johannes Valamolaisen ja tunnustaja ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalaisen, elämäkerrat. Teossarja on julkaistu myös sähköisenä versiona Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Jokaisen päivän teksteihin pääsee klikkaamalla etusivun kirkkokalenteria. Sarjaan on tehty myös kaksi hakemistoa, joiden avulla sarjasta voi etsiä elämäkertaa joko muistopäivän tai nimen perusteella.

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko/Maria Hattunen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset