Tunnelmia Hangon kirkon praasniekasta 2014. Kuva: Vlada Wahlsten

15.7.2019

Pyhä apostolienvertainen Vladimir oli Kiovan Venäjän hallitsija vuosina 980‒1015. Kerrotaan, että Vladimir lähetti edustajiaan tutustumaan eri uskontoihin ja päätti heidän selvitystensä perusteella liittyä ortodoksiseen kirkkoon. Ruhtinas Vladimir kastatti ensin perheensä ja sitten koko kansan juurruttaen ortodoksisen uskon Venäjälle.

Maria, joka tunnetaan myös Maria Magdaleenana, oli kotoisin Magdala-nimisestä kylästä. Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, että Kristus oli ajanut Mariasta pois seitsemän pahaa henkeä. Maria oli Matteuksen evankeliumin mukaan läsnä, kun Kristus ristiinnaulittiin. Maria myös näki ensimmäisenä ylösnousseen Kristuksen (Mark. 16:1‒10; Joh. 20:1‒18) ja vei apostoleille viestin Kristuksen ylösnousemisesta.

Seurakunnan läntisellä alueella toimiva Hangon kirkko on pyhitetty pyhien apostolienvertaisten Magdalan Marian ja Vladimir Kiovalaisen muistolle. Hangon kirkon praasniekan ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä kirkko on pyhitetty 15.7. muistettavalle pyhälle Vladimir Kiovalaiselle ja 22.7. muistettavalle Magdalan Marialle. Praasniekkaa vietetään näiden kahden juhlapäivän väliin osuvana sunnuntaina, joka tänä vuonna on 21. heinäkuuta.

Lauantaina 20.7.
Vigilia
klo 17.00

Litania Hangon vanhalla hautausmaalla, iltapala
klo 19.00

Sunnuntaina 21.7.
Liturgia ja ristisaatto meren rantaan vedenpyhitykseen
klo 10.00

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on mukana Hangon temppelijuhlassa. Esipaimen on läsnä lauantain vigiliassa sekä litaniassa ja hän toimittaa sunnuntain praasniekkaliturgian.

Hangon kirkko
Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko
osoite: Täktomintie 5, 10900 Hanko

Lämpimästi tervetuloa yhteiseen juhlaan!


Kesällä vietetään temppelijuhlaa eli praasniekkaa useissa seurakunnan pyhäköissä. Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Tarkista kaikki seurakuntamme alueella juhlittavat temppelijuhlat täältä

Kategoriat Kirkkovuosi