Pyhä Profeetta Elia Tisbeläisen ikoni. Seurakunnan kasvatuksen kanttori Elia Pietarinen toivoo kaikkien tutustuvan oman taivaallisen esirukoilijansa, pyhän profeetta Elian monivaiheiseen ja rikkaaseen elämään ja tapahtumiin.

20.7.2022

Pyhä Profeetta Elia on henkilö, jota voi pitää yhtenä suurimmista uskon sankareista.

Tunnemme profeetta Elian raamatun vanhasta testamentista.  Elian kertomus löytyy ensimmäisestä ja toisesta kuningasten kirjasta ja sitä ei voi sanoa millään mittarilla tylsäksi.

Elia oli viimeinen Herran profeetta aikana, jolloin baalin palveleminen oli suosiossa myös Israelilaisten keskuudessa. Elia voitelikuninkaita, pysäytti sateen, toi sateen, sai korpin, enkelin ja nälkään kuolemassa olevan lesken ruokkimaan häntä, herättilesken kuolleen pojan henkiin, hävitti baalin profeettoja, jutteli Jumalan kanssa ja meni tulivaunuilla taivaaseen. Samalla hänoli yhtä haavoittuva ihminen kuin me olemme tänä päivänä.

Elämä ei aina ole helppoa, mutta profeetta Elian tavoin Jumalaan luottaen kaikki Jumalan tahdon mukainen toteutuu, kun vain uskaltaa toimia.

Pyhä profeetta Elia eli noin 800 ekr pohjois Israelissa Gileadin Tisbessä. Israelin kuninkaat olivat alkaneet palvoa baal-sebulia ja olivat siksi tappaneet kaikki muut Herran profeetat. Baalia pidettiin hedelmällisyyden jumalana, jonka vertauskuva oli härkä. Elia oli viimeinen Herran profeetta ja koko ympäröivä maailma yritti tappaa hänet ja hänen uskonsa. Hän jatkoi toimintaansa, sillä hänen kanssaan oli Jumala. Elia kertoi Israelin kuningas Ahabille, ettei tulevina vuosina tule sadetta, ennenkuin hänensanan voimasta. Elia piiloutui Keritin puron uomaan, jossa hän eli puron vedellä ja korpin tuomalla leivällä ja lihalla. Suurin osaprofeetta Eliaa esittävistä ikoneista on juuri tästä tapahtumasta, mutta profeetan kertomus on vasta alkamassa.

Puron kuivuttua Elia siirtyi leskivaimon luokse ja pyysi tältä palan leipää. Leskivaimo oli kuitenkin poikansa kanssa kuolemassanälkään eikä heillä ollut kuin vähän jauhoja ja öljyä. Leskivaimo leipoi profeetan kehotuksen mukaisesti ensin leivän profeetallekaikesta mitä hänellä ja pojallaan oli, eikä heiltä loppunut jauho eikä öljy tämän jälkeen. Talon poika kuitenkin sairastui ja kuoli. Leski syytti tapahtuneesta profeettaa. Elia otti pojan ja rukoili Jumalaa ojentautuen kolmesti pojan päälle ja tämä heräsihenkiin.

Elia lähti kahden vuoden jälkeen Jumalan sanan mukaisesti viimein tapaamaan kuningas Ahabia. Kuivuuden takia Samariassaoli suuri nälänhätä, josta Ahab syytti Eliaa. Elia vastasi Ahabille: “En minä tuo kurjuutta Israeliin. Sitä tuotte sinä ja isäsi suku, kun olette lyöneet laimin Herran käskyt ja kun sinä olet kääntynyt Baalin palvelijaksi. Lähetä nyt koko Israelin kansalle käskykokoontuaminun luokseni Karmelin vuorelle, jak kutsu sinne myös Baalin 450 profeettaa ja Astarten 400 profeettaa, joitaIsebel(kuningas Ahabin vaimo) ruokkii pöydässään”. Elia haastoi baalin profeetat uhrilahjakisaan. Säännöiksi osapuolet sopivatettä uhrialttarille tuli paloitella härkä, mutta tulta ei saanut puihin tavalliseen tapaan sytyttää, vaan se täytyi uhrilahjoihinrukoilla. Elia voitti kisan selvästi ja baalin profeettoja kohtasi sama kohtalo kuin lukuisia Herran profeettoja oli kohdannutennen heitä. Hedelmällisyyden jumala baal, jonka vertauskuva oli härkä oli kukistettu kuivuudella ja härkäuhrilla. Profeetta Elia antoi sateen jälleen tulla.

Kuningas Ahab, joka oli itse ollut todistamassa mittelöä ei tohtinut ajatellakkaan tekevänsä mitään Elialle, mutta tämän vaimoIsebel lähetti tappokäskyn. Elia pelästyi ja lähti pakoon. Elia ei ollut  ensimmäisellä piilottelumatkallaan ja tässä korostuu se, että Elia ei ollut superihminen, vaan aivan tavallinen ihminen lähtökohdiltaan ja kilvoituksiltaan. Elia oli kilvoitellut jatkuvassaJumalan läsnäolossa ja teki kaiken Herran pelossa. Kuoleman uhka oli todellinen ja Elia menikin Beersebaan kinsteripensaanalle toivomaan kuolemaa. Jumala ei antanut Elia kuolla, vaan lähetti enkelin tuomaan ruokaa ja juomaa. Tämän ruoan ja juoman voimalla Elia jaksoi kävellä 40 päivää ja yötä Horebin vuorelle (Siinain vuori). Elia yöpyi vuorella ja heräsi, sillä Jumalaoli tulossa juttelemaan hänen kanssaan. Ensin tuli mahtava myrsky, mutta Jumala e ollut myrskyssä. Myrskyä seurasimaanjäristys, mutta Jumala ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristyksen jälkeen tuli Tulenlieskat, mutta Jumala ei olluttuenlieskoissa. Näiden jälkeen tuli hiljainen tuulen humina. Tämän kuullessaan Elia peitti kasvonsa viitalla ja meni seisomaanluolan suulle. Elia kertoo Jumalalle mitä kaikkea Israelilaiset ovat tehneet ja Jumalan vastaus on voimakas. Elian oli kruunattavaseuraava Syyrian kuningas ja otettava Elisa seuraajakseen. Israelilaisista säästyisi vain 7000, jotka eivät palvelleet baalia.

Elia teki kuten Jumala käski ja otti Elisan seuraajakseen. Elia ennusti Ahabille ja hänen suvulleen tuhon ja näin tapahtui, vaikkaahab yritti päättää baalin palvelemisen siinä onnistumatta. Ahabin kuoltua tuli kuninkaaksi tämän poika Ahasja, joka tippuikatolta ja loukkaantui pahasti. Tämä ei kääntynyt Jumalan puoleen, vaan turvautui baaliin. Ahasja sai Elialta tiedon, että häntulee kuolemaan, koska turvautui baaliin, eikä Jumalaan. Ahasja ei tykännyt tästä ja lähetti sotilaita hakemaan Elian paikalle. Nämä kuitenkin menehtyivät tulipatsaan syöksyessä heidän päälleen. Samoin kävi seuraavallekin sotilasosastolle, muttakolmannen osaston päällikkö tuli paikalle kumartaen maahan asti nöyrin mielin. Elia lähti tämän mukaan ja kävi sanomassakuninkaalle, että tämä kuolisi. Kuninkaita rankaistiin niin kauan kuin he turvaituivat baaliin eivätkä Jumalaan.

Elian tunnetuin elämän vaihe on hänen loppunsa, joka on hyvin poikkeuksellinen. Elia jakoi jordanin kahtia, jätti oppilaansatoiselle puolelle ja jatkoi matkaa Elisan kanssa. Elisa ei suostunut jäämään, sillä he kaikki tiesivät, että Elia oli menossa pois. Elia kysyi Elisalta mitä hän haluaisi hänen tekevän ennen kuin hänet otettaisiin pois. Elisa pyysi esikoisen osuutta Elian hengestä. Elia lupasi tämän aarteen, jos Elisa näkisi kuinka hänet otetaan pois. Heidän kulkiessaan siihen ilmestyi tulisetvaunut, jotka veivät Elian taivaaseen. Elia meni siis ruumilliisesti elävänä taivaaseen. Elisa kuuli Elian viimeiset sanat, jotkaolivat: ”Isäni,Isäni! Israelin vaunut ja hevoset!” Nähtyään tämän Elisa repäisi vaatteensa ja pukeutui Elialta pudonneeseenviittaan. Tähän päättyy profeetta Elia Tisbeläisen kertomus.

Elian kertomus on luettavissa kokonaisuudessaan vanhassa testamentissa 1.Kun 17-19, 2.Kun 1-2.

 

Elia Pietarinen 

Seurakunnan kasvatustoimen kanttori

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2020. 


Kirjoittaja viettää nimipäivää 20.7. . Ortodoksisessa perinteessä nimipäivä on yksi suurimmista juhlista, jolloinmuistetaan omaa taivaallista esirukoilijaa. Kanttori-Elia toivookin nimipäivälahjaksi kaikkien tutustuvan kirjoittamansa lyhennelmän avulla profeetta Elian elämänkertaan.  Elia Pietarinen kertoo profeetta Eliasta myös seurakunnan hautausmaan kirkon esittelyvideolla, jonka voi katsoa tästä. 

 

Pyhän Profeetta Elian kirkon temppelijuhla

Keskiviikkona 20.7. Haminan piispa Sergei toimittaa hautausmaan kirkossa vedenpyhityksen ja liturgian kello 9:30 alkaen (Lapinlahdentie 2, Helsinki).

Hautausmaan kirkko Helsingissä on pyhitetty pyhälle profeetta Elialle, ja pyhäkkö viettää temppelijuhlaansa vuosittain 20.7. Ortodoksisessa perinteessä jokainen pyhäkkö pyhitetty jollekin pyhälle tai kirkkovuoden juhlalle. Temppelijuhla on pyhäkön suurin juhla pääsiäisen jälkeen.

Kategoriat Uutiset