Uspenskin katedraalissa pidetään joulupaaston aikana lukuisia konsertteja. Lauttasaaren laulajien ja Pyhän Hermanin kuoron yhteinen konsertti on vuosien varrella kerännyt pääkatedraalin täyteen kuulijoita. Arkistokuva.

2.12.2022

Pyhän Hermanin kuoron ja Lauttasaaren laulajien yhteinen perinteinen joulukonsertti järjestetään tänä vuonna Uspenskin katedraalissa perjantaina 16.12. kello 19.

 

Kuorot ovat laulaneet jo yli kymmenen vuoden ajan yhdessä joululauluja. Kuorojen ohjelmistot täydentävät toisiaan; Lauttasaaren laulajat laulavat perinteisiä läntisiä joululauluja ja Pyhän Hermanin kuoro Itä-Euroopan ortodoksisia joululauluja. Lopuksi kuorot laulavat yhdessä ”Toivioretkellä” ja ”Monia vuosia”.

Pyhän Hermanin kuoron ohjelmistossa on luvassa yksi kantaesitys, ”Mikä suurenmoinen uutinen”, ja muutamia uusia sovituksia ortodoksisista joululauluista.

 

Pyhän Hermanin kuoro on Helsingin ortodoksisen seurakunnan Tapiolan kirkon kuoro, jota johtaa kanttori, isä Petri Hakonen. Lauttasaaren laulajia johtaa Victoria Meerson.

 

Vapaa pääsy. Ohjelma 15 euroa.

Monipuolinen kattaus itäisiä ja läntisiä joululauluja

Tapiolan ortodoksisen kirkon Pyhän Hermanin kuoro esittää konsertissa jo aiemmin Suomessa tunnettujen koljadojen lisäksi myös aivan uusia suomenkielisiä sovituksia slaavilaisten maiden ja Romanian ortodoksisista joululauluista. Romanialaiset laulut on kääntänyt suomeksi Teemu Hämäläinen. Sovituksia ovat tehneet Petri ja Stiina Hakonen.

Koljadat ovat Itä-Euroopan slaavilaisissa maissa laulettavia kansanomaisia joululauluja. Romaniassa vastaavat laulut ovat nimeltään colindoja.

Etenkin lapset ja nuoret, koljadnikit kulkevat joulujuhlan aikaan talosta taloon ihmisiä tervehtimässä laulaen koljada-lauluja. Laulajajoukko saattaa esittää myös pieniä jouluaiheisia näytelmiä. He ovat usein pukeutuneet itämaan tietäjiksi ja kantavat mukanaan tähteä. Laulajille annetaan palkkioksi karamelleja ja kolikoita. Samantapaista perinnettä edustavat myös Suomen tiernapojat.

Lauttasaaren Laulajat on yli 70-vuotias sekakuoro, jonka laaja-alainen ohjelmisto sisältää niin kuoromusiikin klassikkoja keskiajalta nykypäivään kuin hengellistä ja viihteellistäkin musiikkia. Kuoro on osallistunut Tallinnan laulujuhlille ja tehnyt useita konserttimatkoja kotimaassa ja ulkomailla. Kuoro toimii yhteistyössä Helsingin kaupungin työväenopiston kanssa. Lauttasaaren Laulajia johtaa diplomikuoronjohtaja ja musiikkipedagogi Victoria Meerson. Hänellä on säveltaiteen alaan liittyvät tutkinnot sekä Venäjältä että Suomesta, ja kuoronjohdon A-tutkinnon (diplomin) Victoria suoritti Sibelius-Akatemiassa vuonna 2006.

Kategoriat Ajankohtaista Joulu