Mikkelinpäivänä muisteltiin alun perin ylienkeli Mikaelia. Arkkipiispa Tapio Luoma viittasi vihkimyspuheessaan enkeleihin päivän teeman mukaisesti.

30.9.2019

Sunnuntaina 29. syyskuuta arkkipiispa Tapio Luoma vihki Bo-Göran Åstrandin Porvoon hiippakunnan piispaksi. Jumalanpalveluksen liturgeina toimivat arkkipiispa Luoma sekä tuomiorovasti Mats Lindgård.

Ortodoksista kirkkoa edusti paikan päällä Oulun metropoliitta Elia ja Helsingin ortodoksista seurakuntaa kirkkoherra Markku Salminen.

Puheessaan arkkipiispa Tapio Luoma sivusi piispanvihkimyksen päiväksi sattuneen luterilaisten viettämän mikkelinpäivän teemaa. Luoma sanoi, että piispa toteuttaa tehtävässään samankaltaista sanansaattajan tehtävää kuin enkelit: piispa ei puhu omaa asiaansa, vaan Jumalan asiaa.

Myös Bo-Göran Åstrandin saarnan teemana olivat niin ikään enkelit. Saarnassaan Åstrand toi esiin, että nykymaailmassa tarvitaan niitä, jotka asettuvat Jumalan ja hyvän puolelle.

Alun perin mikkelinpäivää vietettiin 29. syyskuuta., mutta päivän luonne muuttui aikojen saatossa. Sittemmin mikkelinpäivästä on muodostunut evankelis-luterilaisille kaikkien enkelien päivä, ja sitä vietetään 29.9. tai sitä seuraavana sunnuntaina.

Ortodoksisessa perinteessä ylienkeli Mikaelia muistellaan erityisesti marraskuun 8. päivänä yhdessä ylienkelien Gabrielin ja Rafaelin sekä muiden ruumiittomien voimien kanssa. Ylienkeli Mikaelille on annettu Danielin kirjassa ja Ilmestyskirjassa nimi Herran sotajoukon päällikkö, arkistrategos eli enkelien komentaja taistelussa langenneita enkeleitä vastaan.

Piispanvihkimykseen oli kutsuttu piispoja niin Suomesta kuin ulkomailta.

Lähteet:  Suomen ortodoksinen kirkko (www.ort.fi), Yle Areena, Kotimaa24

Kategoriat Uutiset