Piispanistuin sijaitsee Uspenskin katedraalin kirkkosalissa ikonostaasin oikealla puolella. Kuva: Joel Eklöv

3.10.2022

Uspenskin katedraalin kirkkosaliin on syyskuussa ilmestynyt suuri puinen istuin. 

Kyseessä on kirkkomuseo RIISAn Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle alkuvuodesta lahjoituksena osoittama piispanistuin. Alun alkaen kyseisen piispanistuimen on suunnitellut  ylidiakoni Leo Kasanko Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraaliin 1960 luvun lopulla arkkipiispa Paavalin aloitteesta.  Kuopion katedraalin istuin vaihdettiin vuonna 2004, jolloin istuin lahjoitettiin kirkkomuseo RIISAlle.

Diakoni Pär Silén päivitti piispanistuimen ilmettä paremmin Uspenskin katedraalin ilmeeseen sopivaksi. Kuva: Joel Eklöv.

Lahjoituksena saadun piispanistuimen ilmettä on päivitetty Uspenskin katedraaliin paremmin sopivaksi. Istuin oli alkujaan nykyistä matalampi ja väriltään huomattavasti vaaleampi. Diakoni Pär Silén piirsi piispanistuimelle päivitetyn ilmeen: jalustaa korotettiin, istuin petsattiin tummemmaksi ja istuimen ristiornamentteja kullataan.

Vaikka arkkipiispan istuin seisoo jo paikallaan kirkkosalissa, sitä ei ole vielä otettu käyttöön ja se on vielä viimeistelyjen osalta kesken. Syyskuun lopussa istuimen yläosaan kiinnitettiin suuri kultainen risti. Seuraavaksi istuimen jalkaosaan kiinnitetään matto. Istuimen sivuosiin tulee vielä marraskuun aikana kultaukset ja muita osia viimeistellään. Viimeistelytöiden kulut jaetaan Helsingin seurakunnan ja Helsingin hiippakunnan kesken.

Piispanistuin valmistunee näillä näkymin itsenäisyyspäiväksi, jolloin kirkossamme vietetään myös pyhän Nikolaoksen juhlaa. Arkkipiispa Leo ottaa istuimen juhlavasti käyttöön vihmomalla sen pyhitetyllä vedellä.

Piispanistuimen selkänojassa on Vapahtaja valtaistuimella -ikoni.

Piispanistuin kuuluu perinteisesti erityisesti hiippakunnan pääkirkkoon eli katedraaliin. Niin Oulun kuin Kuopionkin katedraaleissa on piispanistuimet. Keskellä kirkkosalia olevia piispanistuimia voi kuitenkin olla myös pienemmissä pyhäköissä. Suomessa piispanistuin löytyy ainakin Lintulan luostarin pääkirkosta, Valamon vanhasta kirkosta, Joensuun kirkon seminaarista sekä seurakunnassamme Tapiolan kirkosta.

Piispanistuin toimii jumalanpalveluksissa nimensä mukaisesti piispan istuimena. Esimerkiksi patriarkka Bartolomeoksen voi nähdä usein istuvan piispanistuimessa suoratoistona Konstantantinopolista läheteyissä jumalanpalveluksissa.

Piispanistuin ilmentää piispan roolia kirkon opettajana. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset