Haminan piispa Sergei Uspenskin katedraalissa palmusunnuntaina. Kuva: Vlada Wahlstén

16.4.2022

Haminan piispa Sergei kirjoittaa pääsiäistervehdyksessään siitä, kuinka pääsiäisen riemua varjostavat Ukrainan sodan kauhut.

– Tämän vuoden suuri paasto ja pääsiäinen jäävät varmasti meidän mieliimme erityisesti meitä kaikkia koskettaneen Ukrainan sodan vuoksi. Kaikki pimeys, pahuus ja sodan ahdistavat kauhut ovat tulleet meitä lähelle. Päivittäinen uutisvirta mitä järkyttävimmistä loukkauksista ihmisyyttä kohtaan ei ole jättänyt ketään tunteettomaksi, kirjoittaa piispa Sergei tervehdyksessään.

– Tämä pahuuden voimien hyökkäys on tuonut esille myös hyvyyden voimat. Pyrkimys ihmisten auttamiseksi, lähimmäisen rakkaus ja halu seisoa totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolella ovat olleet ennennäkemätöntä meidän ajassamme. Suomen kansa yhdessä lähes koko Euroopan kanssa kokee suurta yhteenkuuluvuutta taistellessaan nyt pimeyden voimia vastaan. Tässä koettelemuksessa näkyy myös ihmistä kirkastava hyvyyden voima. Lopulta aina hyvä voittaa pahan ja jumalallinen oikeus tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.

Haminan piispa Sergein pääsiäistervehdyksen voi lukea kokonaisuudessaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Piispa Sergei toimittaa pääsiäisyön jumalanpalveluksen Uspenskin katedraalissa yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon kanssa. Jumalanpalvelusta voi seurata myös suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalla.