Monikulttuurisen työn pappi Johannes Lahtela.

5.4.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen työn papin Johannes Lahtelan Channel of Light (and Darkness) podcast-sarjan kolmannessa jaksossa keskustellaan Ukrainan sodasta ja kärsimyksestä yhdessä Haminan piispa Sergein kanssa. Keskustelu käydään suomen- ja englannin kielillä ja podcastin voi kuunnella SoundCloudissa tai  spotifyista

Jakson nimenä on “Acquire a peaceful spirit”, suomennettuna ”Löydä sisäinen rauha”, mikä on lainaus pyhittäjä Serafim Sarovilaisen tunnetuksi tulleesta opetuksesta: ”Löydä sisäinen rauha, niin tuhannet ympärilläsi pelastuvat”.

– Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Putinin sodan ja Venäjän kirkon pimeät lausunnot. Toisten hulluuksien ja pahuuden päivittely ei kuitenkaan auta. Voin keskittyä siihen, ettei oma (tai yhteisöni) pimeys pääsisi kasvamaan, kiteyttää isä Johannes käymänsä keskustelun ytimen sosiaalisen median kanavissaan.

Podcastissa piispa Sergei muistuttaa, että päätös aloittaa sota liittyy ihmisen vapaaseen tahtoon. Meillä on Jumalan antama vapaus valita hyvän ja pahan välillä. Päätös voi olla myös katastrofaalisen väärä, kuten Ukrainan sodassa, ja se voi aiheuttaa valtavan määrän kärsimystä ja tuhoa. Jopa kokonainen yhteisö, myös ortodoksinen yhteisö, voi lähteä yhdessä kulkemaan väärään suuntaan.

– Pimeys ei ole siellä jossain, vaan me voimme yksin tai yhdessä mennä väärään suuntaan, kuvailee isä Johannes ja neuvoo tutkailemaan sisintään ja toimintaansa.

Piispa Sergei muistuttaa, että kärsimys on aina mysteeri, sillä emme tiedä, miksi joudumme kärsimään.

– Kollektiivisessa kärsimyksessä, kuten nyt Ukrainan sodassa, kärsimys on käsittämätön. Siinä nousee monenlaisia tunteita, vihaa, ahdistusta ja pelkoa. Järkyttävä tilanne kaikkinensa, kuvailee piispa Sergei podcastissa.

Piispa Sergei neuvoo rukoilemaan sodassa kärsivien puolesta. Voimme myös auttaa Ukrainan sodan pakolaisia. Jokaisen tulisi etsiä sisäistä rauhaa ja rakentaa rauhaa toiminnallaan ja valinnoillaan.

Podcastin voi kuunnella täältä:

Channel of Light (and Darkness) podcast-kanava on suunnattu seurakuntamme monikulttuuriselle yhteisölle. Suomessa on monia ei-suomenkielisiä, jotka ovat kiinnostuneita ortodoksisesta uskosta. Podcastissa pyritään vastaamaan juuri tähän monikulttuurisen ortodoksisen sisällön tarpeeseen.

Isä Johannes keskustelee podcastissa hengellisistä ja ajankohtaisista kysymyksistä, vierailee uusissa paikoissa ja tapaa jokaisessa jaksossaan kiinnostavia ihmisiä, joilla on enemmän tai vähemmän yhtymäkohtia ortodoksisuuteen.

Podcast-sarjaan ilmestyy uusi jakso kerran kuukaudessa.

Lisätietoa podcastista englannin kielellä:  Channel of Light (and Darkness)