5.11.2018

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on myöntänyt director cantus -arvonimen kanttori Petri Hakoselle. Tunnustus luovutettiin liturgian yhteydessä sunnuntaina 4. marraskuuta.

Arvonimi on tunnustus papiksikin vihityn Hakosen poikkeuksellisesta sitoutumisesta kirkkomusiikin kehittämiseen – erityisesti sovittamistyöhön.

Petri Hakonen on tuonut kansainvälistä kirkkolauluperinnettä tunnetuksi jo 80-luvulta alkaen. Hän on sovittanut yli kolmekymmenvuotisen kanttorin uransa aikana eri maiden ortodoksisesta perinteestä kirkko-, jumalanpalvelus- ja kansanmusiikkia, hengellistä musiikkia sekä ortodoksisia joululauluja.

Sovittamistyötä kirkkokunnan yhteiseksi hyväksi

Suomessa tunnetaan Venäjän kirkon perinne, mutta muiden paikalliskirkkojen musiikkiperinne ei ole vielä kovin tunnettua.

– Suomeksi kuultava kirkkomusiikki on pääosin sovitettu eri maiden musiikkiperinteestä, Petri Hakonen kertoo.

– Serbiassa ja Romaniassa on vahva kirkkomusiikkiperinne, jota ei Suomessa vielä tunneta. Esimerkiksi romanialainen ortodoksinen joululauluperinne on hyvin rikas, Hakonen jatkaa.

Sovittamistyötä tehdään kirkkokunnan hyväksi. Erityisen rakas sovitustyö on ollut serbialaisen liturgian sävellysten sovittaminen suomenkielisiin teksteihin.

– Yllätyin miten rikas serbialainen perinne on. Se perustuu bysanttilaisiin melodioihin hyvin länsimaisessa muodossa. Melodisuuden vuoksi sävelmät ovat käyttökelpoisia niin yksi- kuin moniäänisinä, Hakonen kuvaa yhtä mieluisinta sovitustyötään.

Yli kolmekymmenvuotinen kanttorin ura

Petri Hakonen (s. 1965) aloitti ensimmäisessä kanttorin tehtävässä vuonna 1984 Valamon luostarissa. Hän suoritti kanttorikurssin silloisessa Kuopion ortodoksisessa pappisseminaarissa vuonna 1988, jonka jälkeen hän toimi ensin vuosina 1989–1994 Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan ja vuosina 1994–1999 Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttorina.

Helsingin ortodoksista seurakuntaa Petri Hakonen on palvellut vuodesta 2000. Hän on toiminut koko sen ajan Tapiolan Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon kanttorina. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1991.

– Päällimmäinen ajatus on, että tunnustus on osoitettu kaikille, jotka tekevät sovitustyötä kanttorin työn ohessa. Se on hiljaista työtä kirkkokunnan hyväksi. Musiikin esittäminen on ainutkertaista, mutta sävellykset jäävät elämään ehkä sadoiksi vuosiksi.

Petri Hakosen sovittamaa kirkkolauluperinnettä voi kuulla seuraavaksi Uspenskin katedraalissa 14. joulukuuta klo 19 alkavassa konsertissa. Joulukonsertissa kuullaan suomeksi sovitettuja ortodoksisia joululauluja.

Director cantus (laulun johtaja) on kanttorille myönnettävä arvonimi. Arvonimen myöntää hiippakunnan piispa. Suomen ortodoksisen kirkon kanttorikunnassa on yksitoista director cantus -arvonimeä kantavaa kirkkomuusikkoa.

Teksti: Miro Järnefelt

Kategoriat Uutiset