Evakko-Kristuksen ikoni on erityisen rakas myös arkkipiispa Leolle, joka on itsekin kokenyt pakolaisuuden. Enkolpionin kivet ovat Kittilän marmoria, ja se on tehty kierrätysmetallista ja hopeitu kierrätyshopealla. Kuva: Vlada Wahlsten

12.9.2023

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos sai arkkipiispa Leolta lahjaksi maanantaina piispainkokouksen päätteeksi enkolpionin, johon on kuvattuna lukemattomille suomalaisille ortodokseille äärettömän rakas aihe, niin sanottu Evakko-Kristus.

Enkolpionin kivet ovat Kittilän marmoria, ja se on tehty kierrätysmetallista ja hopeitu kierrätyshopealla.

Enkolpionin ikoni on epäilemättä merkityksellinen arkkipiispallemme myös henkilökohtaisista syistä: arkkipiispa Leo syntyi vuonna 1948 Pielavedellä Laatokan Karjalan Salmista evakkona Pohjois-Savoon muuttaneen perheen lapsena.

Evakkoon joutumisen tragedia kuuluu valitettavasti myös nykyiseen maailmanaikaan Euroopassa, jolloin ukrainalaiset siviilit joutuvat pakenemaan Venäjän hyökkäyssotaa. Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan jyrkästi heti sen alettua, auttaa ukrainalaispakolaisia – ja on kuulunut Konstantinopolissa pääpaikkaansa pitävään Ekumeeniseen patriarkaattiin jo sadan vuoden ajan.

Enkolpio oli pakattuna kierrätetystä materiaalista valmistettuun puiseen rasiaan, jossa oli Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlan logo. Rasian oli valmistanut suomalainen design-yritys.

Puiseen rasiaan pakatut enkolpioinit annettiin lahjaksi patriarkka Bartolomeoksen lisäksi kaikille autonomian 100-vuotisjuhlallisuuksiin osallistuneille piispoille. Näin enkolpio myös yhdistää kaikkia Suomen ortodoksisen kirkkomme piispoja sekä patriarkka Bartolomeosta ja hänen delegaationsa piispoja  Kaikkiaan enkolopioneja on valmistettu neljätoista.

Enkolpio eli panagia on papin käyttämä kaularisti, johon on yleensä kuvattuna Kristus, Jumalansynnyttäjä tai joku pyhä. Piispa kantaa enkolpionia kaulassaan uskon sinettinä.

Enkolpio on pakattuna suomalaisena käsityönä valmistettuun puiseen rasiaan.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ottamassa vastaan lahjaa arkkipiispa Leolta piispainkokouksen päätteeksi. Kuva: Jelisei Heikkilä
Kuvat: Jelisei Heikkilä ja Vlada Wahlstén
Teksti: Susanna Somppi / Aamun Koitto sekä Vlada Wahlsten