Suuri paasto on mielenmuutoksen ja parannuksen aikaa. Paastoluentosarjassa keskitytään tänä vuonna kunkin paastosunnuntain teemaan. Kuva: Miro Järnefelt

8.2.2024

Jo perinteeksi muodostuneet suuren paaston paastoalustukset kutsuvat hiljentymään ja syventymään paaston teemoihin pääpyhäkössämme Uspenskin katedraalissa. Ehtoopalvelus kunakin paastosunnuntaina alkaa klo 17 ja alustus noin klo 17.40. Alustukset pidetään kirkkosalissa.

Tänä vuonna paastoluennot pidetään suuren paaston neljänä ensimmäisenä sunnuntaina. Luennoitsijoina toimivat Uspenskin katedraalin papit.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen aloittaa paastoluentosarjan Ortodoksisuuden sunnuntaina 18.2., Uspenskin katedraalin ja diakonian pappi Teo Merras pitää alustuksen otsikolla ”Mitä paasto on- ja mitä se ei ole?” 25.2., katedraalin pappi Kimmo Kallinen pitää alustuksen Ristinkumartamisen sunnuntain merkityksestä 3.3. ja kasvatuksen pappi Sergei Petsalo johdattaa Johannes Siinailaisen sunnuntaihin 10.3.

Poikkeuksellisesti paaston viimeisenä sunnuntaina, Maria Egyptiläisen sunnuntaina (6. paastosunnuntai) ehtoopalveluksen edellä pidetään Uspenskin katedraalin ystävät ry:n järjestämä tilaisuus, jossa musiikkitoimittaja ja kirkkomme arkontti Risto Nordell esittelee sävelin ja sanoin Jumalansynnyttäjälle sävellettyä musiikkia.

Lämpimästi tervetuloa palveluksiin ja kuuntelemaan alustuksia!


Paastoluentosarjan ohjelma:

18.2. Ortodoksisuuden sunnuntai, kirkkoherra Markku Salminen

25.2. Gregorios Palamaksen sunnuntai, Uspenskin katedraalin ja diakonian pappi Teo Merras: ”Mitä kristillinen paasto on ja mitä se ei ole?”

3.3. Ristinkumartamisen sunnuntai, Uspenskin katedraalin pappi Kimmo Kallinen

10.3. Johannes Siinailaisen sunnuntai, kasvatuksen pappi Sergei Petsalo

Luentoihin on vapaa pääsy eikä ennakkoilmoittautumista.

Paastoluennot alkavat Uspenskin katedraalissa kello 17 toimitettavan ehtoopalveluksen jälkeen noin kello 17.30.

 

Lisäksi:

Suuren paaston viimeisenä sunnuntaina paastoluennon sijasta ehtoopalveluksen edellä pidetään Uspenskin katedraalin ystävät ry:n järjestämä tilaisuus, Paastoluentosarjan päättää Uspenskin katedraalin ystävät ry:n järjestämä tilaisuus,  jossa musiikkitoimittaja Risto Nordell esittelee sävelin ja sanoin Jumalansynnyttäjälle sävellettyä musiikkia ortodoksisessa, luterilaisessa ja katolisessa perinteessä. Tapahtumassa erillinen pääsymaksu Uspenskin katedraalin hyväksi. 

Tutustu tarkemmin paastoluentosarjan teemoihin helmi-maaliskuun tapahtumakalenterissa valitsemalla tapahtumamuodoksi Paastoluentosarja.