Kristuksen ylösnousemuksen ikoni on Tikkurilan ortodoksisessa kirkossa kaikkein näkyvimmällä paikalla - ympäri vuoden. Kuva: Vlada Wahlsten

8.5.2024

8.5. vietetään pääsiäisen päätösjuhlaa.

Julkaisemme vielä juhlien juhlan kunniaksi otteita isä Kimmo Kallisen koululaisille pitämästä opetuspuheesta Tikkurilan ortodoksisessa kirkossa kirkkaan viikon keskiviikkona 3.4. Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa vietetään temppelijuhlaa helatorstaina 9.5. Pääsiäisen juhla johdattaa taivaalliseen juhlaan.

Opetuspuhe koululaisille:

Kristuksen ylösnousemus avasi meille jälleen oven paratiisiin

”On todella hyvä, että olette tulleet kirkkoon. Kristuksen ylösnousemuksen juhla on koko kristinuskomme ja koko elämämme perusta.

Tässä Tikkurilan kirkossa katossa on Kristuksen ylösnousemuksen ikoni. Se on kirkossa kaikkein tärkeimmällä paikalla, keskellä alttarin ja ikonostaasin yläpuolella.

Ikonissa kuvataan, kuinka Kristus laskeutuu tuonelaan. Hän laskeutuu pimeyteen, missä kuolleet ovat olleet. Hän rikkoo kuoleman ja tuonelan portit. Hän nostaa ensimmäiset ihmiset haudasta, Aatamin ja Eevan. Hänen ympärillään on Vanhan Testamentin pyhiä.

Jos katsomme tarkkaan, näemme Kristuksen jalkojen alapuolella hahmon. Se on se tuonelan herra, paholainen, joka sidotaan. Hänen kätensä ovat kahleissa. Hän on menettänyt valtansa.

Saamme osallistua tähän suureen ja käsittämättömään tapahtumaan. Jeesus Kristus laskeutuu kuoleman valtakuntaan, murskaa kuoleman ja nousee takaisin ylös elämään. Hän antaa meille näin takaisin elämän lahjan. Hän tuo meidät takaisin siihen tilaan, mihin ihminen luotiin. Ihminen luotiin paratiisiin. Se tarkoittaa sitä, että ihminen luotiin Jumalan rakkauden ilmapiiriin – siihen, missä ei ole pahuutta, ei pimeyttä, vaan pelkkää rakkautta, hyvyyttä ja kauneutta. Ihminen kuitenkin valitsi väärin ja joutui pois paratiisista. Nyt ylösnousemuksen jälkeen Kristuksen pelastustyön jällkeen tuo paratiisi on meille jälleen avoinna. Se kaikki hyvyys, rakkaus, Jumalan luoma lahja, joka meissä jo on, voi tulla meissä jälleen esille. Olemme jokainen Jumalan luomia.

Jumala on luonut vain hyvää ja vain kaunista. Me kaikki olemme kauniita ja hyviä pohjimmaltamme. Meidän sydämemme on kaunis ja hyvä.

Meidän tehtävämme on tuoda sitä kauneutta ja hyvyyttä toinen toisillemme. Tehtävämme on saada esiin se kauneus ja hyvyys esille.

Se tarkoittaa, että meidän tulee jatkuvasti etsittävä kauneutta ja hvvyttä itsessämme. Ja meidän tulee jatkuvasti vältettävä sitä, että jollakin tavoilla peittäisimme ja kadottaisimme sen meissä olevan hyvyyden ja kauneuden valitessamme väärin.

Meidän on löydettävä itsessämme kauneus ja tuomaan sen toisillemme esille. Kirkko tarjoaa siihen hyvin yksinkertaisen ohjeen. Turvaudumme Jumalaan. Jatkuvasti rukoilemme Jumalalta meille itsellemme suojelusta ja varjelusta. Sekä kaikille läheisillemme, ystävillemme, sukulaisille ja kummeille. Jokaiselle lähellä olevalle. Voimme kiittää, että Hän on tahtonut meille pelkästään hyvää.
Sirä varten olemme kirkossa yhdessä kokoontuneet, että voisimme enentää Jumalan rakkautta ja kauneutta. Että voisimme kohdata toinen toisemme kauniimpina ihmisinä, kuin mitä joskus olemme.
Haluamme kiittää Jumalaa ja rukoilla että Hän meitä varjelisi, meidät johdattaisi ja ohjaisi kaikkeen hyvään.”

Teksti: isä Kimmo Kallinen koululaisliturgiassa 3.4.2024