Jumalanpalveluksen verkkolähetys Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä. Kuva: Vlada Wahlstén

16.6.2020

Suomen ortodoksinen kirkko yhdessä Itä-Suomen yliopiston teologian osaston tutkijoiden kanssa kerää nyt tietoa kokemuksista jumalanpalvelus- ja rukouselämästä koronaviruspandemian aikana. Vastaamalla sähköiseen kyselyyn voit osallistua seurakuntien toiminnan kehittämiseen ja arvokkaan tutkimustiedon keräämiseen. Vastaaminen kyselyyn kestää noin 10–15 minuuttia.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut monin tavoin kirkon jumalanpalveluselämään ja muuhun toimintaan.

Poikkeusolot sulkivat 16.3.2020 pyhäkköjen ovet seurakuntalaisilta, ja jumalanpalveluksia toimitettiin minimi kokoonpanolla aina kesäkuulle saakka.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa aloitettiin heti poikkeusolojen myötä jumalanpalveluksien verkkolähetykset Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle. Myös muista seurakunnan pyhäköistä ruvettiin lähettämään jumalanpalveluksia suoratoistona kunkin pyhäkön Facebook-sivuille.

Striimatut eli suoratoistetut jumalanpalvelukset ovat osoittautuneet suosituiksi. Niiden kautta on mahdollista seurata jumalanpalveluksia tilanteessa, jossa niihin osallistuminen ei ole mahdollista paikan päällä.

Jumalanpalveluksien verkkolähetykset ja esimerkiksi ehtoollisen jakamista koskevat erikoisjärjestelyt ovat muuttaneet kokemusta seurakunnan toimintaan osallistumisesta.

Juuri näitä kaikkia kokemuksia selvitetään tässä tutkimuksessa, jonka tuloksiin pääsee vaikuttamaan vastaamalla kyselyyn.

Kyselyyn voi osallistua 30.6.2020 tästä linkistä.

Tietoa kerättävien tietojen käsittelystä saat tutkimuksen tietosuojaselosteesta (liitteenä pdf-muodossa).

Liitetiedostot
Jumalanpalveluksien verkkolähetyksiä on voinut kesäkuusta lähtien seurata myös Uspenskin katedraalin pääovilla ulkotasanteella. Pyhäkköjen ovet pysyvät vielä heinäkuun loppuun saakka suljettuina, ja yhteiset jumalanpalvelukset toimitetaan ulkona. Kuva: Teo Merras
Kategoriat Uutiset