Teksti ja kuva: Ortodoksisten Nuorten Liitto

30.3.2023

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry perustettiin vuonna 1943 juuri Neitsyt Marian ilmestyksen päivänä eli tasan 80 vuotta sitten!

ONL sai alkunsa sodan keskellä: suurin osa maamme ortodokseista joutui jättämään kotinsa Karjalassa ja muuttamaan turvaan läntiseen Suomeen. Liitto perustettiin yhdistämään nuoria ortodokseja ja vahvistamaan heitä uskossaan. Elämä uusilla seuduilla, erilaisten ihmisten kanssa, oli sotaa paenneille vaikeaa. Monet joutuivat piilottelemaan omaa ortodoksisuuttaan toisten ennakkoluulojen ja syrjinnän vuoksi. Heille oli tärkeää tavata joskus myös muita ortodokseja ja saada tukea toinen toisiltaan.

– Tänä päivänä me ortodoksit elämme Suomessa yhä vähemmistönä enemmistön keskellä. Onneksi enää harva joutuu sen vuoksi kiusatuksi koulussa tai kavereiden kesken. Silti vieläkin monella meistä on kokemusta vaikkapa siitä, miltä tuntuu olla ainoa oppilas omalla uskontotunnilla, arvelee liiton puheenjohtajana kautensa viikonloppuna päättänyt isä Kaarlo Saarento.

– Liiton juhlavuoden teema ”Rohkeasti ortodoksi” kannustaa meitä olemaan ylpeitä omasta ortodoksisuudestamme ja pitämään sitä esillä arjessa. Meitä kutsutaan elämään rohkeasti omana itsenämme, kuten kirkkomme lapsia ja nuoria jo vuosikymmenet sitten. Erilainen ei ole vääränlainen, vaan ainutlaatuinen, summaa isä Kaarlo.

– Kun olemme ainutlaatuisia avoimesti ja peittelemättä, myös muut oppivat arvostamaan meitä sellaisina.

Helmiemilia Malin on nuori aktiiviortodoksi kaakon suunnalta ja hän hahmottaa rohkeasti ortodoksina elämistä näin:

– Voimme tuoda rohkeasti esille katsomustamme esimerkiksi siihen liittyvässä keskustelussa ja kertoa ortodoksisesta elämäntavasta siitä kiinnostuneille ihmisille. Omassa elämässäni tämä on näkynyt esimerkiksi siten, että olen pitänyt esitelmää lukiossani ortodoksisuudesta ja samalla esitellyt ortodoksisia esineitä, kuten ikoneita. Minulle on myös ollut luonnollista olla avoin juhliin liittyvistä perinteistä, kuten pääsiäisen vietosta.

Puheenjohtajaksi Antti Potkonen

Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yhteisöpedagogi Antti Potkonen Joensuun ortodoksisesta seurakunnasta.

Antti tekee ammatikseen kunnallista nuorisotyötä ja lisäksi hänellä on monipuolinen kokemus ortodoksisena ohjaajana, mm. Helsingin, Kainuun ja ONL ry:n leireiltä. 32-vuotias Antti on ollut myös liitossa töissä vuosina 2015–2017 sekä toiminut liiton johtokunnan jäsenenä.

Erovuorossa olleiden Anna Kasdagliksen ja Karina Huttusen tilalle valittiin liiton johtokunnan uusiksi jäseniksi teologian opiskelija Mikael Honkaselkä (Kuopio/ Joensuu) sekä mielenterveysalalla työskentelevä ja monessa aktiivinen Leena Fofonoff (Sevettijärvi/ Rovaniemi).

Monia armorikkaita vuosia 80-vuotiaalle ONL ry:lle ja kaikille sen vastuunkantajille!

Lue lisää ja tutustu ONL:n toimintaan:

Ortodoksisten Nuorten Liitto ONL ry

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset