Palavat tuohukset kuvaavat palavaa rukousta. Vainajien muistelupöydän tuohukset palavat erityisesti kaikkien edesmenneiden puolesta. Kuva: Miro Järnefelt.

10.10.2022

”Rukoilkaamme Venäjän hyökkäyssodasta kärsivän Ukrainan kansan puolesta, että Herra pelastaisi heidät.” Näin rukoillaan jokaisessa Suomen ortodoksisen kirkon pyhäkön jumalanpalveluksessa, erityisesti liturgian suuressa ekteniassa, jota kutsutaan toisinaan myös rauhan ekteniaksi.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa toimitetaan päivittäin useitakin palveluksia, joissa kaikissa kannetaan myös yhteistä rukousta rauhan ja sovinnon puolesta ja muistetaan erityisesti Ukrainan sodassa kärsiviä.  Myllypuron kappelissa, missä toimitetaan kolmekin palvelusta päivässä, voi kohdata myös nunna Elisabetin, lääkärin, joka on itsekin ollut aikoinaan sotakohteissakin avustustehtävissä.

Nunna Elisabet puhuu usein rukouksen voimasta ja myös omasta jaksamisestaan huolehtimisesta. Hän korostaa, että rukouksen voimaa ei tulisikaan vähätellä, sillä lopulta sen merkitys selviää mahdollisesti vasta paljon myöhemmin.

”Voimme tehdä paljon sodasta kärsivän Ukrainan kansan hyväksi. Yksi rukous – ja ehkä vihollisen luoti ei osu kohteeseen. Yksi rukoushuokaus – ja ehkä yksi siviili pelastuu raunioista. Yksikin lahjoitettu kolikko – avustusjärjestö saa lähetettyä avun perille tai autettua pakolaisperhettä täällä paikan päällä. ”

Nunna Elisabet noudattaa itse ”30 sekunnin sääntöä”, jota hän suosittelee mahdollisuuksien mukaan kaikille: ”Kun uutisia tulee joka suunnalta, kannattaa rajoittaa raskaiden sotauutisten seuraaminen 30 sekuntiin kerralla. Se riittää saamaan tilannekuvan. Silloin emme jää vellomaan asioita ja huolehdimme näin myös mielenterveydestämme. Silloin pystymme tekemään ne tehtävät, jotka Jumala on meille antanut. Rukoillaan siis yhdessä kaikkien sodasta kärsivien puolesta. Muistetaan, että pienilläkin asioilla voimme auttaa. Ja huolehditaan myös omasta jaksamisestamme ja terveydestämme.”

Jumalanpalveluskalenterista voi tarkistaa tulevien jumalanpalveluksien ajankohdat.

 

Kuva: Miro Järnefelt

Kategoriat Ajankohtaista