14.9.2022
Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas (vas) yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon kanssa Uspenskin katedraalissa 13.9. yhteisen vigilian päätteeksi. Kuva: Joel Eklöv.

Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas on parhaillaan ensivierailullaan Helsingin hiippakunnan alueella 13.–15.9. Hän aloitti vierailunsa osallistumalla 13.9. Kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin löytämisen ja ylentämisen juhlan vigiliaan Uspenskin katedraalissa yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon ja Haminan piispa Sergein kanssa.

Vigilia lähetettiin suoratoistona Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle ja sen voi katsoa tästä linkistä tai alla olevasta kuvakkeesta. Metropoliitta Kleopas piti vigilian päätteeksi puheen. Puheen voi kuunnella jumalanpalveluksen taltioinnista kohdasta 2 tuntia ja 26 minuuttia. Puheen tulkkasi englannin kielestä seurakuntamme pappi Teo Merras.

Puheessaan metropoliitta ylisti kuoroa, kirkon kauneutta ja kiitti arkkipiispa Leoa saamastaan kutsusta. Metropoliitta Kleopaksen oli alun alkaen määrä osallistua piispa Sergein piispaksi vihkimistilaisuuteen 16.1.2022. Koronavirustartunnan vuoksi metropoliitta Kleopas joutui kuitenkin jäämään pois tilaisuudesta ja lykkäämään vierailuaan syyskuulle Ristin löytämisen ja ylentämisen juhlaan.

Metropoliitta Kleopas korosti puheessaan Herramme Jeesuksen Kristuksen kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin kaikkia ortodokseja yhdistävää merkitystä.

”Risti oli alkujaan häpeän symboli, mutta myöhemmin siitä tuli suuruuden, kauneuden, rakkauden ja yhteyden symboli. Kristuksen ristillä vuodattama veri yhdistää ortodoksikristittyjä kaikkialla maailmassa.”

Metropoliitta myös kiitti arkkipiispa Leoa saamastaan tuestaan tehtävässään. Kleopas on toiminut jo kahdeksan ja puoli vuotta Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliittana. Hän myös kiitti seurakuntiemme yhteistyöstä.

”Olette lähettäneet papistoanne palvelemaan Ruotsin suomalaista seurakuntaa. Myös syyskuun alussa Helsingin ortodoksisen seurakunnan krikkoherra Markku Salminen palveli seurakuntaamme.”

Metropoliitta Kleopas muisti hiippakuntamme piispoja lahjoin muun muassa luovuttamalla piispa Sergeille panagian. Haminan piispa Sergei vierailee vuorostaan Tukholmassa Karjalan Valistajien juhlana 5.–6.11.

Metropoliitta Kleopaksen vierailuun kuuluu lisäksi tutustuminen seurakuntamme Porvoon ja Tikkurilan kirkkoihin.

Vigilia alkoi piispojen vastaanottamisella. Kuva: Joel Eklöv.
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset