Isä Johannes Lahtela vei seurakuntalaisten lahjoitukset myös Tikkurilan kirkolta Riihimäelle 24.4.

3.5.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen seurakuntatyön pappi ja kirjailija Johannes Lahtela kertoo uusimmassa englanninkielisessä Channel of Light (and Darkness) podcast-sarjan jaksossa ukrainalaispakolaisten auttamisesta. Voit kuunnella jakson seurakunnan SoundCloud-kanavalla tästä tai Spotify-musiikkipalvelusta.

Isä Johannes vie kuulijan reilun parinkymmenen minuutin matkalle viemään hiippakuntamme hätäruoka-apua Myllypuron kappelista Itä-Helsingistä Nastolan pakolaiskeskuksen ukrainalaispakolaisille.

Matka alkaa Myllypuron kappelista, jossa on voimassa jatkuva hätäruoka-apukeräys. Pyhäkköön voi tuoda lahjoituksia aina jumalanpalveluksien aikana. Isä Johannes kutsuu pyhäkköä podcastissa piilotetuksi helmeksi, joka sijaitsee kätevästi metroyhteyksien päässä, ja jossa toimitetaan paljon jumalanpalveluksia. ”Pastori Joosef Vola tekee täällä hienoa työtä. Teidän kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa kappeliin ja osallistua rukoukseen”, neuvoo isä Johannes.

Seurakuntalaiset ovat tuoneet kappeliin parikymmentä kassillista lahjoituksia täynnä lämpimässä säilyvää ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Isä Johannes muistuttaa, miksi seurakuntalaistemme lahjoituksia tarvitaan.

”Yhteiskunnassa tehdään erinomaista työtä pakolaisten auttamiseksi. Byrokratian vuoksi voi mennä kuitenkin kahdesta neljäänkin viikkoa ennen kuin maahan saapuneet pakolaiset saavat ruokaa ja muita tarvitsemiaan asioita. Kuvittele, kuinka paljon ruokaa ja vaikkapa saippuaa kuluu yhdessäkin perheessä viikossa. Pakolaiset joutuvat oikeasti näkemään nälkää, jos he eivät saa apuamme. Olen valitettavasti kohdannut nälkäisiä lapsia. Äidit ovat olleet valtavan otettuja ja kiitollisia avustamme”, kertoo isä Johannes.

Kerätyt lahjoitukset viedään pakulla ukrainalaispakolaisille Nastolan vastaanottokeskukseen. Matkalla isä Johannes haastattelee pakua ajavaa ystäväänsä Petri Pörhölää, joka on vienyt vastikkeettomasti seurakunnan hätäruoka-avustuseriä ja kysyy, mikä saa hänet auttamaan. Pörhölä kertoo aikoinaan menettäneensä kaiken omaisuutensa yrityksensä konkurssin myötä. ”Se sai ymmärtämään, että elin ennen vain itselleni ja asettaneeni taloudelliset asiat etusijalle.” Nyt arvojärjestys on täysin muuttunut ja Pörhölä haluaa auttaa ahdinkoon joutuneita lähimmäisiään.

Isä Johannes pohtii podcastissa auttamisen merkitystä meille itsellemme, lahjoittajille.

”On hienoa, että seurakuntalaiset voivat auttaa konkreettisesti ostamalla, tekemällä, ei vain lähettämällä rahaa johonkin keräykseen, vaikka sekin on tärkeää. Me ihmiset olemme samassa veneessä ja tarvitsemme yhteyttä toisiimme. Auttamalla muita autamme myös itseämme.”

Kuuntele podcast seurakunnan Soundcloud-kanavalla tästä: Channel of Light (and Darkness) – Episode 4 Helping Ukrainians. 

Podcastin voi kuunnella myös Spotify -musiikkipalvelusta.

Podcast hengellisistä ja ajankohtaisista kysymyksistä

Channel of Light (and Darkness) podcast-kanava on suunnattu seurakuntamme monikulttuuriselle yhteisölle. Suomessa on monia ei-suomenkielisiä, jotka ovat kiinnostuneita ortodoksisesta uskosta. Podcastissa pyritään vastaamaan juuri tähän monikulttuurisen ortodoksisen sisällön tarpeeseen.

Isä Johannes keskustelee podcastissa hengellisistä ja ajankohtaisista kysymyksistä, vierailee uusissa paikoissa ja tapaa jokaisessa jaksossaan kiinnostavia ihmisiä, joilla on enemmän tai vähemmän yhtymäkohtia ortodoksisuuteen.

Podcast-sarjaan ilmestyy uusi jakso kerran kuukaudessa.

Lisätietoa podcastista englannin kielellä:  Channel of Light (and Darkness)Haluaisitko osallistua hätäruoka-apu keräykseen?

Näillä sivuilla saat lisätietoa hiippakunnallisesta hätäruoka-avusta ukrainalaispakolaisille.

Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeliin Myllypurossa voi tutustua tarkemmin pyhäkön sivuilla. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset