Maria Mountraki Kirkkojen Maailmanneuvoston yleiskokouksessa Saksassa kuvattuna heti valintauutisen jälkeen. Kuva: Heikki Huttunen.

7.9.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan neuvoston jäsen Maria Mountraki Helsingistä valittiin Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean (KMN) jäseneksi 6.9.2022.

Mountraki on Suomen ortodoksisen kirkon ainoa edustaja maailmanliiton korkeinta päätösvaltaa käyttävässä elimessä. Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta valittiin arkkipiispa Tapio Luoma.

Valinta tapahtui Kirkkojen Maailmanneuvoston yleiskokouksessa Saksan Karlsruhessa. Maria Mountrakin kasvot tulivat tutuiksi yleiskokouksen 4 000 osanottajalle vaalipäivän aamun täysistunnossa.  Samoin hänen mielipiteensä naisen asemasta ortodoksisessa kirkossa. Tästä kirjoittaa Aamun Koiton sivuilla yleiskokouksessa kirjeenvaihtajan roolissa seurakuntamme pappi Heikki Huttunen. Mountraki  pohti tematiikkaa kanaanilaisen naisen evankeliumikertomuksen (Matt.15:21-28) pohjalta.

– Jos naisena olen voimakastahtoinen, olen kiusankappale, jos olen vahva, en ole tarpeeksi kiltti niin kuin naisen ja tytön pitäisi olla. – – – Oma kirkkoni ei anna naisille samoja mahdollisuuksia kuin miehille. Nuorilla paine on moninkertainen, heille ei edes anneta mahdollisuutta käyttää puheenvuoroa. Ja jos annetaan, on tosi kauhistuttavaa yrittää tulla otetuksi vakavasti, pitää olla superihminen.

Mountraki kommentoi myös omaa asemaansa kirkkomme edustajana.

– Kuitenkin itse olen täällä, minulle on annettu vastuuta – – – Meidän on muutettava rakenteita ja murrettava esteet, hän sanoi.

Mountraki nosti esiin pyhät vahingollisten hierarkioiden murtajina ja toisenlaisen, pyhän hierarkian heijastajina. Hän puhui Jumalansynnyttäjästä kaikkien ihmisten esikuvana ja pyhästä Maria Pariisilaisesta taistelijana ja marttyyrina.

Maria Skobtsova (Pariisilainen) oli nainen, verta ja lihaa, jonka Jumalan rakkaus otti valtaansa. Hän seisoi kasvokkain aikamme ongelmien kanssa. Hän ja muut pyhät ovat rikkoneet tämän maailman hierarkiat, jopa kirkonkin. Tätä me tarvitsemme, enemmän radikaalia pyhyyttä, joka murtaa raja-aidat. Yhdessä aktiivinen mielenmuutos ja vahingollisten rakenteiden särkeminen avaa meille tien kohti muutosta, kohti sovintoa ja ykseyttä.

Kyseisen temaattisen istunnon aiheena olivat oikeudenmukaisuus ja ihmisarvo, ja keskustelijat tarkastelivat sitä kirkkojen ja yhteiskuntien marginaalissa olevien ihmisten näkökulmasta. Neljästä keskustelijasta kaksi oli ortodokseja, Samson WaweruNjoki Keniasta ja Maria Mountraki.

Maria Mountraki on koulutukseltaan teologian maisteri. Hän valmistui London Metropolitan University -yliopistosta tutkintonaan Bachelor of Arts in International Relations ja jatkoi Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan maisteriohjelmassa Religion, conflict and dialogue (suom. Uskonto, konflikti ja dialogi).

Mountraki osallistui KMN:n edelliseen yleiskokoukseen stuerttina eli kokousavustajana Korean Busanissa vuonna 2013. Sen jälkeen hän on toiminut KMN:n luottamustehtävissä, kuten kansainvälisten asioiden komissiossa (CCIA), nuorisokomissiossa (ECHOS) ja osallistunut useisiin Pilgrimage for Justice and Peace -ohjelman tapahtumiin eri puolilla maailmaa.

Lisäksi Mountraki oli edellisellä kaudella Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston jäsen ja on nyt seurakunnanneuvoston jäsen. Hän työskentelee tällä hetkellä evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksessa ulkoasiain osastolla teologisten asiain viestintä- ja tapahtumakoordinaattorina.

Keskuskomiteassa on 150 jäsentä kaikkialta maailmasta. Jokaisella ortodoksisella kirkolla on vähintään yksi edustaja. Keskuskomitean toimikausi kestää seuraavaan KMN:n yleiskokoukseen asti, tavallisesti seitsemän vuotta.

Keskuskomitea johtaa Kirkkojen Maailmanneuvoston työtä. Kokouksia pidetään joka toinen vuosi. Keskuskomitean jäsenistä valitaan myös jäsenet toimeenpanevaan komiteaan, ohjelmakomiteaan ja talouskomiteaan.

Teksti: Heikki Huttunen /Aamun Koitto

Kuvat: Heikki Huttunen ja Albin Hillert/WCC

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset