Ortodoksinen kirkkovuosi alkaa syyskuun ensimmäisenä päivänä. Kuva: Miro Järnefelt

30.8.2023

Ortodoksisessa kirkossa kirkkovuosi alkaa syyskuun ensimmäisenä, jolloin vietämme myös luomakunnan päivää.

Kirkkovuoden alkua on vuodesta 1989 saakka kutsuttu luomakunnan päiväksi ekumeenisen patriarkan aloitteesta.  Viime vuosina myös esimerkiksi Kirkkojen maailmanneuvosto ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto kutsuvat viettämään luomakunnan aikaa 1.–4. syyskuuta.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on kehottanut seurakuntia liputtamista uuden kirkkovuoden ja luomakunnan kunniaksi.

Kirkkovuosi alkaa ja loppuu kiittämisellä. Seurakunnan pyhäköissä toimitetaan uuden kirkkovuoden alkaessa jumalanpalveluksia, joissa kiitosakatistoksen eli luomakunnan akatistoksen sanoin tuodaan ”kunnia Jumalalle kaikesta”.

Myös vedenpyhitys, ristisaatto sekä lemmikkieläinten siunaaminen voivat kuulua induktioon eli kirkkovuoden ensimmäiseen päivään.

Rovasti Kalevi Kasala siunaa eläimiä Karkkilassa  31.8. kello 18 sekä 1.9. kello 18 Lohjalla.  Karkkilassa tapahtuma alkaa ensin vedenpyhityksellä Helsingintien maitolaiturissa joen rannassa ja jatkuu eläinten siunaamisella. Lohjalla toimitetaan kirkossa kiitosakatistos, jonka jälkeen pyhäkön pihapiirissä toimitetaan eläinten siunaus.

Syyskuun ja uuden kirkkovuoden myötä myös seurakunnan kokoava toiminta palaa kesätauolta. Heti syyskuun ensimmäisellä viikolla käynnistyvät muun muassa lapsiperheille ja koululaisille suunnatut kerhot sekä diakoniaruokailut ja aikuisille sekä senioreille suunnattu toiminta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan seurakunnan toimintaan! Ja hyvää uutta kirkkovuotta!