5.11.2018

Lohjan Karjalan valistajien kirkko on toiminut Länsi-Uudenmaan ortodoksien alueellisena keskuksena jo puoli vuosisataa. Kirkon merkkivuosi huipentui 50-vuotisjuhlapraasniekkaan lauantaina 3. marraskuuta.

Praasniekan aattona kirkolla toimitettiin suuri ehtoopalvelus, jonka jälkeen tarjolla oli ohjelmallinen teeilta. Varsinaisena Karjalan valistajien juhlapäivänä piskuinen kirkkosali pullisteli väkeä, kun edessä oli vedenpyhitys ja juhlaliturgia.

Juhlaliturgian toimitti rovasti Kalevi Kasala yhdessä pastori Petri Korhosen kanssa. Diakonina palveli Seppo Pesonen.

Vedenpyhityksen ja liturgian jälkeen siirryttiin ristisaattoon.

Praasniekkaliturgian jälkeen seurakuntalaiset ehtivät nauttia vahvistuksekseen pikaiset kirkkokahvit, ennen kuin edessä oli siirtyminen juhlan ekumeeniseen osuuteen Pyhän Laurin kirkkomaalle.

Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille oli järjestetty kansallispukuinen kunniavartio, ja paikalla toimitettiin sekä ortodoksinen litania että luterilainen hartaustilaisuus. Seppeleenlaskun suorittivat Lohjan Karjalaseura ja luterilainen seurakunta. Myös Unohdettujen vainajien muistomerkillä toimitettiin pieni hartaushetki sekä seppeleenlasku.

Länsi-Uudenmaan ortodoksien juhla jatkui Liikuntalinnassa, jossa nautittiin yhteinen lounas sekä kuultiin musiikkiesityksiä. Juhlassa kuultiin lukuisia tervehdyksiä, ja juhlapuheen piti diakoni, kirkon isännöitsijä Seppo Pesonen.

Juhlan yhteydessä on myönnetty huomionosoituksia ansioituneille seurakuntalaisille. Riitta Pesoselle on myönnetty Pyhän Karitsan ritarikunnan ritarimerkki, ja piispallisen siunauskirjan ovat saaneet Anne Uotila ja Miia Jyrkinen. Lisäksi juhlassa palkittiin ikonilla Anja Saarinen.

Teksti ja kuvat: Mirva Brola

Kategoriat Ajankohtaista