Pasha kuuluu pääsiäiseen. Kuva: Riitta Pesonen

5.4.2022

Kahden koronapandemian rajoittaman vuoden jälkeen seurakunnassamme voidaan jälleen kokoontua pääsiäiskaudella yhteen.

Lasaruksen lauantaina 9.4. eri puolilla Helsingin ortodoksisen seurakunnan toiminta-aluetta järjestetään perinteisiä pääsiäismyyjäisiä- ja tapahtumia sekä tehdään yhdessä virpovitsoja.

Virpovitsojen askartelua

Palmusunnuntaihin ja pääsiäiseen kuuluvat olennaisesti kukin koristellut pajunoksat eli virpovitsat, jotka asetellaan yleensä kotona ja pyhäköissä ikonien viereen. Virpovitsat siunataan pyhitetyllä vedellä palmusunnuntaita edeltävässä vigiliassa.

Virpovitsojen tekeminen onnistuu tänä vuonna yhdessä. Seurakunnassamme järjestetään Lasaruksen lauantaina 9.4. ainakin kolme tapahtumaa, joissa opetellaan virpovitsojen tekoa: Tule mukaan  Pyhän Kolminaisuuden kirkolla Helsingissä, Myllypuron kappelilla Itä-Helsingissä  ja Järvenpään kirkolla. Tapahtumista voi lukea tarkemmin tällä sivulla. 

Jos et pääse mukaan yhteisiin virpovitsatapahtumiin, virpovitsojen tekemiseen on tehty myös hyviä ohjevideoita. Seurakuntamme perhetyöntekijä Mirjam Wogayehu opastaa tällä vuonna 2020 kuvatulla videolla virpovitsojen tekemiseen:

Ortodoksisessa perinteessä lapset yleensä virpovat läheisensä, erityisesti kumminsa, ja saavat palkan pääsiäisenä.

Virpomisesta voi lukea tarkemmin Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Tässä listaus seurakuntamme 9.4. pääsiäismyyjäisistä- ja tapahtumista: 

 

Seurakunnan tapahtumat ja tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Lämpimästi tervetuloa mukaan valmistautumaan juhlien juhlaan, pääsiäiseen!

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset