Diakoni Anatoli Lappalainen Lahden ortodoksisessa kirkossa. Kuva: Vlada Wahlsten

20.11.2023

Arkkipiispa Leo vihki lukija Anatoli Lappalaisen diakoniksi sunnuntaina 19.11. liturgian yhteydessä Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Lahdessa.

”Tämä on koko yhteisöllemme todella suuri juhla. Meillä Lahden kirkossamme ei ole ollut vuosiin diakonia.”, korosti opetuspuheessakin Lahden alueen pappi Jonas Bergenstad.

Isä Anatolin koko perhe kukitettiin ja he saivat seurakuntalaisilta yltäkylläisesti lahjoja ja muistamisia. Myös pyhäkön kuoro muisti erikseen niin isä Anatolia kuin tämän vaimoa Anastasiaakin. Oli selvää, että oman diakonin saaminen kirkon papistoon oli koko yhteisöä yhdistävä kauan odotettu ilon aihe. 

 

Venäjänkielinen valtuutettu ja kuorolaulaja

Kirkkomme uusi diakoni, isä Anatoli Lappalainen on seurakuntamme valtuuston jäsen, pyhäkön kuorolaulaja ja diplomi-insinööri, joka on 17 vuotta työskennellyt tuotekehityksessä ja suunnilleen yhtä pitkään toiminut aktiivisesti vapaaehtoisena Lahden ortodoksisessa kirkossa.

Anatoli on kotoisin Pietarista.  Suomalaiset sukujuuret toivat Anatolin Suomeen vuosituhannen vaihteessa.Suomessa Anatoli tapasi myös ukrainalaisen vaimonsa Anastasian.

Vaikka Anatoli oli kastettu jo lapsuudessa, hän todella löysi tiensä Kirkkoon Lahdessa noin 18 vuotta sitten. Pian hänestä tuli pyhäkön kuoron laulaja sekä myöhemmin lukija.  Nyt koko Anatolin perhe on ollut aktiivisesti mukana kirkon toiminnassa. Vaimo Anastasia toimii krkossa lastenkerhojen ohjaajana ja pariskunta on aktiivisesti kutsunut venäjänkielisiä kirkkoon sekä päivittänyt sosiaalisessa mediassa Lahden kirkosta kertovia kanavia. 

”Maahanmuuttajan ei ole helppoa löytää ortodoksista paikallista kirkkoa. Kieli on helposti esteenä. Siksi me pyrimme kaikin tavoin auttamaan Lahden alueen venäjän- ja ukrainankielisiä löytämään ortodoksiseen kirkkoomme ja jaamme tietoa tapahtumista sekä jumalanpalveluksista sosiaalisessa mediassa .”

Rukouksia rauhan puolesta Ukrainassa

Koronapandemiaa edeltävänä aikana Anatolin perheellä oli tapana käydä  lomamatkoilla katsomassa sukulaisia niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin. Tilanne muuttui dramaattisesti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.  Perheellä on ollut suuri huoli Ukrainassa asuvista sukulaisistaan ja koko Ukrainan kansasta.

Isä Anatoli on vaimonsa Anastasian kanssa pyrkinyt auttamaan ukrainalaisia pakolaisia osallistumalla ja järjestämällä keräyksiä sekä ruoka-avustuksia.

”Rukoilemme Jumalalta rauhaa. Ja pyrimme säilyttämään rauhan sydämissämme, sillä emme saisi antaa sijaa vihalle.”

Diakoniksi vihkiminen on isä Anatolille hyvin merkittävä askel.

”Koen, että Jumala ja Kirkko ovat kutsuneet minut tähän tehtävään. En tavoitellut vihkimystä, vaan kaikki tapahtui kuin johdatuksesta. Toivon, että monien läheisten ihmisten rukouksien tähden Jumala auttaa minua palvelemaan Häntä, Kirkkoa ja kirkkokansaa.”

Monia, monia armorikkaita vuosia diakoni Anatolille ja hänen koko perhelleen! Aksios!

Valokuvia vihkimyksestä julkaistu Helsingin ortodoksisen seurakunnan Facebook- ja Instagram-sivuillaKuvat: Vlada Wahlstén ja Dmytro Lang

Katso diakoniksi vihkiminen videolla. Kuvaus ja editointi: Markku Pelkonen

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset