Pyhän piispa Spyridonin ikoni hautausmaan vanhassa kappelissa. Kuva: Joel Eklöv

11.12.2023

12.12. Kirkkomme muistaa pyhää Spyridon Ihmeidentekijä, Trimythuksen piispaa, jota kunnioitetaan paitsi Korfun alueen, myös erityisesti köyhien suojelijana.

Piispa Spyridon tuli tavallisesta perheestä Kyprokselta. Hänellä oli vaimo ja lapsi. Leskeksi jäätyään kansa valitsi hänet yksimielisesti piispaksi. Hänen tärkein viestinsä oli aina rakkaus lähimmäisiä kohtaan, riippumatta siitä, onko lähimmäinen rikas tai köyhä. Piispa Spyridon jatkoi piispanakin lampaiden paimentamista, kulki paljain jaloin ja pysyi köyhänä. Näin hän oli todellinen paimen niin hengellisessä kuin maallisessa ja konkreettisessa mielessä. Pyhän elämästä voi lukea tarkemmin Synaksarionista Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

 

Hautausmaan vanhan kappelin juhla

Suomen ortodoksinen kirkko on viime vuonna lahjoituksena Korfun saaren pyhän piispa Spyridonin kirkosta pyhän piispa Spyridonin ikonin ja pyhäinjäännöksen eli reliikin, jotka on sijoitettuna seurakuntamme Helsingin haustausmaan pyhän profeetta Eliaan vanhaan kappeliin.

Hautausmaan kappelissa toimitetaan vapaaehtoisvoimin  torstaisin akatistos pyhälle piispa Spyridonille.

Pyhän piispa Spyridonin muistopäivänä ja sen tienoilla hautausmaan kappelissa toimitetaan lisäksi seuraavat jumalanpalvelukset:

11.12 klo 17:00 Ehtoopalvelus ja Aamupalvelus Pyhälle Spyridon Ihmeidentekijälle, Trimythuksen Piispalle

14.12. klo 18:30 akatistos pyhälle piispa Spyridonille

12.12 klo 7:20 Liturgia

Jumalanpalvelukset toimitetaan suomen ja kirkkoslaavin kielillä.

Hautausmaan vanha kappeli sijaitsee heti hautausmaan porttien läheisyydessä (Lapinlahdentie 2, 00180 Helsinki)

Kontakki ja tropari pyhälle piispa Spyridonille: 

”Kristuksen rakkauden koskettamana, | mielesi Pyhä Hengen säteen siivittämänä, sinä Jumalan innoittama pyhä isä, | saavutit näkemisellä, johon liittyi käytännöllinen harjoitus, hurskauselämän. || Sinä olit pyhä uhrialttari, joka anot kaikille jumalallista valkeutta.” (Kontakki, 2. sävelmä)

”Sanoillasi Sinä, autuas Spyridon, kaunistit Kristuksen kirkon, teoillasi Sinä kunnioitit Jumalan kuvan mukaisuutta, maailmassa Sinä loistit siveydelläsi ja säteilit kaikille parannusten armoa. Sentähden me uskoen vietämme muistojuhlaasi.”

(Katismatropari, 4.säv.)

 

Tervetuloa yhteisiin jumalanpalveluksiin!

 

Päivitetty 12.12.: Aiemmin ilmoitetusta poiketen hautausmaan vanhassa kappelissa ei toimiteta sunnuntaina 17.12. liturgiaa.