Kuva: Mari Vainio

14.5.2020

Koulut avasivat hallituksen päätöksen mukaisesti ovensa 14.5.

Käytännön järjestelyt vaihtelevat suuresti eri kunnissa ja kaupungeissa. Helsingin ortodoksinen seurakunta toimii 21 kunnan alueella. Kouluihin palaaminen koskee yli kahtatuhatta peruskouluikäistä seurakuntalaista sekä kymmeniä ortodoksisen uskonnon opettajia.

Kasvatustyöntekijä Kaarina Lyhykäinen vastaa seurakunnan osalta kouluyhteistyöstä. Lukuisat opettajat ovat olleet häneen yhteydessä paluuhun liittyen, ja monia käytännön järjestelyjä on pohdittu turvallisuuden näkökulmasta.

– Vaihtelut ovat suuria seurakuntamme alueella. Esimerkiksi Espoossa on päätetty, että opetus tapahtuu aivan normaalisti. Ortodoksisen uskonnon osalta se tarkoittaa sitä, että opettaja kiertää viikon aikana kaikissa kouluissaan. Myös oppilasryhmät saattavat muodostua monen eri koulun oppilaista. Sen sijaan Helsingissä kiertävät opettajat eivät kierrä, vaan he toimittavat oppilaille etukäteen tehtäviä, joita oppilaat sitten tekevät omassa luokassaan oman opettajan valvonnassa.

Koulu ja työnantaja on aina viime kädessä vastuussa opettajan sekä oppilaan turvallisuudesta. Koronaviruspandemian vuoksi näitä asioita pohditaan nyt tarkkaan ja rajoituksien purkamisen vaikutuksia seurataan kouluissa. Kaarina Lyhykäinen on koulujenalkamispäivänä itsekin menossa käymään koululla, jonka oppilaat hän on tähän mennessä tavannut vain etäopetuksen välityksellä.

Oppilaita odottaa suklainen pääsiäisyllätys

Ortodoksisen uskonnon opettajilla oli mahdollisuus hakea 12.5. seurakunnasta kirkkaan viikon koululaispalveluksiin tilattuja suklaamunia jaettavaksi ortodoksioppilaille loppukevään uskonnontunneilla.

– Moni opettaja tulikin hakemaan munia ja yli 800 oppilaalle onkin luvassa suklainen yllätys kevään viimeisillä tunneilla, kertoo Kaarina Lyhykäinen silminnähden iloisena.

Ortodokseilla pääsiäiskausi jatkuu aina helatorstaihin ja helluntaihin saakka, joten yllätys ehtii tavoittaa saajansa jopa juuri ajoissa.

Helsingin ortodoksinen seurakunta toivottaa turvallista koulutietä ja siunausta niin oppilaille kuin opettajillekin.

Kategoriat Uutiset