Koululaisia jumalanpalveluksessa Uspenskin katedraalissa. Arkistokuva. Kuva: Vlada Wahlstén

21.4.2022

Pääsiäisen jälkeinen kirkas viikko on perinteisesti Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa koululaisjumalanpalveluksien aikaa, jolloin pyhäkkömme täyttyvät ortodoksiseen uskonnonopetukseen osallistuvista koululaisista ja koululaisryhmistä.

Koronapandemian vuoksi koululaisten ryhmävierailut pääsiäiskaudella jouduttiin perumaan kahtena edellisenä vuotena.

Tänä vuonna pääsiäiskauden ja erityisesti kirkkaan viikon jumalanpalvelukset kokoavat jälleen koululaisia yhteen eri puolilla seurakuntaamme. Koronapandemia sekä seurakunnan kasvatustoimessa tapahtuneet henkilöstövaihdokset vaikuttivat kuitenkin merkittävästi koululaisjumalanpalveluksien järjestelyihin.

– Saimme vasta reilu kolme viikkoa sitten Helsingin kaupungilta päätöksen, että kokoava toiminta ja retket ovat koululaisille jälleen mahdollisia. Emme enää siinä vaiheessa ehtineet järjestelmään pääsiäisruokailuja. Olisimme tarvinneet edes muutaman kuukauden järjestelyjä varten. Sitten tuli vielä tieto mahdollisesta opettajien tukilakosta juuri kirkkaalla viikolla. Valitettavasti kaikki tämä aiheutti sen, ettei seurakunta pystynyt tänä vuonna tarjoamaan koululaisille pääsiäisateriaa aiempien vuosien tapaan. Tämän vuoksi kolmannes kouluryhmistä ei osallistu tänä vuonna pääsiäiskauden jumalanpalveluksiin, kertoo koululaispalveluksista vastaava kasvatustyöntekijä Vasili Venkula.

Pääsiäiskaudella seurakunnan pyhäkköjen jumalanpalveluksiin osallistuu kaikesta huolimatta 1100-1200 koululaista. Kaikkein eniten koululaispalveluksia pidetään tänä vuonna Espoon Tapiolassa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa. Lisäksi koululaispalveluksia pidetään Helsingissä, Järvenpäässä, Porvoossa ja Klaukkalassa ja yksi myös Tikkurilassa.

– Tapiolan kirkolla on selkeästi eniten koululaisia, suorastaan tunkua. Lähemmäs 600 koululaista osallistuu palveluksiin tällä ja tulevalla viikolla. Jouduimme rajaamaan osallistujien määrän reiluun sataan palvelusta kohden. Espoossa koululaiset pääsevät syömään koululle, joten ruokailun jääminen pois ei vaikuttanut heidän vierailuihinsa, kertoo Venkula.

– Ensi vuonna toivon mukaan pystymme palaamaan normaaliin, ja saamme tarjota koululaisille pääsiäisruokailun.

Kaikille ortodoksisen uskonnonopetuksen piirissä oleville koululaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin pääsiäiskaudella. Mieluiten palvelus pyritään järjestämään lähipyhäkössä, jolloin oman alueen pappi ja kanttori tulevat samalla tutuiksi.

Myös syksyllä koululaisille järjestetään mahdollisuus vierailla kirkossa, tosin pienemmässä mittakaavassa.

– Pääsiäinen on meidän suurin juhla, ja tähän laitamme paljon panostusta, ja se on tärkein tapahtuma myös koululaisille, summaa Venkula.


Koululaisjumalanpalvelukset on merkittynä erikseen jumalanpalveluskalenteriin. Kaikki jumalanpalvelukset ovat kuitenkin kaikille avoimia ja niihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.