Apostoli Jaakobin ikoni Kotikirkon ikonostaasissa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

22.10.2023

Apostoli Jaakobin, Herran veljen muistopäivää vietetään maanantaina 23. lokakuuta.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen seurakuntatyön keskus, Kotikirkko Liisankadulla on pyhitetty Apostoli Jaakobin, Herran veljen, ja suurmarttyyri Katariinan muistolle. Kotikirkossa vietetään temppelijuhlaa vuosittain kahdesti syksyn aikana: apostoli Jaakobin päivänä 23.10. sekä suurmartyyri Katariinan muistopäivänä 24.11.

Tänä vuonna Kotikirkossa toimitetaan 23.10. kello 8 alkaen vedenpyhitys sekä Jaakobin liturgia. Juhlajumalanpalveluksien jälkeen on yhteiset kirkkokahvit Mirolybov-salissa.

Myös Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko on pyhitetty apostoli Jaakobin sekä Herran äidinäidin Annan muistolle. Leirikeskuksessa on juuri päättynyt seurakunnan lasten syyslomaleiri, ja kirkossa ei toimiteta erikseen jumalanpalvelusta temppelijuhlana.

 

Jaakobin liturgia

Apostoli Jaakobin päivänä voidaan toimittaa erityinen Jaakobin liturgia, jota kutsutaan myös maailman vanhimmaksi ehtoollisjumalanpalvelukseksi.

Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla kerrotaan tarkemmin Jaakobin liturgiasta:  ”Pyhän apostoli Jaakobin jumalallista liturgiaa kutsutaan yleensä vanhimmaksi käytössä olevaksi liturgiatekstiksi. Tarkalleen ottaen liturgian nykyinen muoto on peräisin 1800-luvun lopulta varhaisesta Jerusalemilaisesta liturgiasta. Antiokiassa, Kyproksella ja Aleksandriassa liturgia oli paikoitellen käytössä 1100-luvulle saakka, mutta muualla Jaakobin liturgian toimittaminen loppui jo aikaisemmin Johannes Krysostomoksen liturgian vakiinnuttua asemansa niin sanottuna tavallisena liturgiana. Orientaalisissa kirkoissa Jaakobin nimeä kantava liturgia on edelleen käytössä.

Jaakobin liturgia eroaa tavanomaisesta kirkossamme vakiintuneesta Johannes Krysostomoksen liturgiasta muun muassa ehtoollisen vietossa. Ehtoollislahjat jaetaan uskoville erillisinä.

Palvelus alkaa saatolla, jossa papisto saapuu kirkkoon, kuten lännen perinteissä nykyäänkin. Liturgia toimitetaan kasvot kirkkokansaa päin, kun taas Johannes Krysostomoksen liturgiassa toimittajien kasvot ovat kohti alttaria ja itää. Liturgiassa on myös enemmän papin rukouksia ja vähemmän kuorolaulua. Palveluksessa on jäljellä esimerkiksi mittava muisteluosa, jossa rukoillaan muun muassa maailman hädässä olevien ja läheistemme puolesta.”

Tänä vuonna Jaakobin liturgia toimitetaan Kotikirkon lisäksi Myllypuron kappelissa, Tikkurilan kirkossa sekä Espoon Trapesa kappelissa.

Voit tarkistaa kaikki apostoli Jaakobin päivän jumalanpalvelukset seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista.

Jerusalemin seurakunnan ensimmäinen patriarkka

Apostoli Jaakob oli Joosefin lapsi hänen ensimmäisestä avioliitostaan Salomen kanssa eli oikeastaan hän oli Jeesuksen velipuoli. Raamatussa Joosefin ja Salomen lapsiin viitataan Jeesuksen veljinä (Matt. 13:55).

Apostoli Jaakob ei kuulunut Kristuksen läheisimpien opetuslasten joukkoon, vaikka hän oli nasiiri, joka oli jo nuoruudessaan pyhittänyt elämänsä Jumalalle. Hänestä tuli apostoli vasta Kristuksen kuoleman jälkeen. Apostoli Jaakob toimi Jerusalemin seurakunnan johtajana. Hän on kirjoittanut Uuden testamentin nimeään kantavan kirjeen. Apostoli Jaakob kärsi marttyyrikuoleman vuonna 63. Hänen elämäkertaan voit tutustua tarkemmin kirkkovuoden sivuilla.

 

Kotikirkko

Jumalanpalveluskalenteri