Kotikirkon juhlaikoni praasniekassa. Kuva: Laura Karlin

21.10.2019

Apostoli Jaakobin, Herran veljen muistopäivää vietetään 23. lokakuuta. Sen myötä viettää praasniekkaansa Kotikirkko Helsingin Liisankadulla, missä toimitetaan liturgia keskiviikkona kello 08:00. Kirkko on pyhitetty sekä apostoli Jaakobin, Herran veljen että suurmarttyyri Katariinan muistolle. Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko puolestaan on pyhitetty apostoli Jaakobin ja Herran äidinäidin Annan muistolle.

Apostoli Jaakobin, Herran veljen lisäksi Raamatussa esiintyy kaksi muutakin Jaakob-nimistä apostolia: Sebedeuksen poika ja Alfeuksen poika.

Apostoli Jaakob, Herran veli ei kuulunut Kristuksen läheisimpien opetuslasten joukkoon. Hän oli nasiiri, joka oli jo nuoruudessaan pyhittänyt elämänsä Jumalalle, mutta apostoli Jaakobista tuli vasta Kristuksen kuoleman jälkeen. Apostoli Jaakob toimi Jerusalemin seurakunnan johtajana, ja hän kärsi marttyyrikuoleman vuonna 63.

Apostoli Jaakob, Herran veli oli Joosefin lapsi hänen ensimmäisestä avioliitostaan Salomen kanssa eli oikeastaan Jeesuksen velipuoli. Raamatussa Joosefin ja Salomen lapsiin viitataan Jeesuksen veljinä (Matt. 13:55).

Apostoli Jaakobin päivänä voidaan toimittaa erityinen Jaakobin liturgia. Keskiviikkona Jaakobin liturgiaan voi osallistua Lohjan kirkossa kello 10:00.

Kategoriat Uutiset