Apostoli Jaakob. Kotikirkon juhlaikoni kuvattuna temppelijuhlassa. Kuva: Laura Karlin

21.10.2022

Apostoli Jaakobin, Herran veljen muistopäivää vietetään 23. lokakuuta. Tänä vuonna muistopäivä osuu sunnuntaihin.

Apostoli Jaakobin, Herran veljen, ja suurmarttyyri Katariinan muistolle pyhitetty Pappilatalon kirkko Helsingin Liisankadulla viettää 23.10.  temppelijuhlaansa.  Tänä vuonna Kotikirkossa toimitetaan juhlapäivän palvelukset kreikan kielellä. Isä Ioannis Lampropoulos toimittaa kello 9:30 alkaen vedenpyhityksen ja liturgian. Kotikirkko on seurakunnan monikulttuurisen seurakuntatyön keskus, ja tämän vuoksi temppelijuhlan palveluksien toimittaminen kreikan kielellä ilmentää tätä näkyvällä tavalla.

Seurakunnan alueella on myös toinen apostoli Jaakobin nimeä kantava pyhäkkö. Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko on pyhitetty apostoli Jaakobin sekä Herran äidinäidin Annan muistolle. Leirikeskuksessa on juuri päättynyt seurakunnan lasten syyslomaleiri, ja kirkossa ei toimiteta erikseen jumalanpalvelusta temppelijuhlana.

 

Jerusalemin seurakunnan ensimmäinen patriarkka

Apostoli Jaakob oli Joosefin lapsi hänen ensimmäisestä avioliitostaan Salomen kanssa eli oikeastaan hän oli Jeesuksen velipuoli. Raamatussa Joosefin ja Salomen lapsiin viitataan Jeesuksen veljinä (Matt. 13:55).

Apostoli Jaakob ei kuulunut Kristuksen läheisimpien opetuslasten joukkoon, vaikka hän oli nasiiri, joka oli jo nuoruudessaan pyhittänyt elämänsä Jumalalle. Hänestä tuli apostoli vasta Kristuksen kuoleman jälkeen. Apostoli Jaakob toimi Jerusalemin seurakunnan johtajana. Hän on kirjoittanut Uuden testamentin nimeään kantavan kirjeen. Apostoli Jaakob hän kärsi marttyyrikuoleman vuonna 63. Hänen elämäkertaan voit tutustua tarkemmin kirkkovuoden sivuilla tästä.

 

Jaakobin liturgia

Apostoli Jaakobin päivänä voidaan toimittaa erityinen Jaakobin liturgia. Koska tänä vuonna muistopäivä osuu lauantaihin, toimitetaan Jaakobin liturgia monissa seurakuntamme pyhäköissä, kuten Hangossa, Nummelassa, Tikkurilassa ja Porvoossa. Uspenskin katedraalissa Jaakobin liturgian toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä seurakunnan papiston kanssa ja palvelusta voi seurata myös suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalla. Voit tarkistaa kaikki apostoli Jaakobin päivän jumalanpalvelukset seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista. Valitsemalla päivämäärän näet kunkin päivän kaikki jumalanpalvelukset seurakunnassamme.

Kotikirkon sivut

Jumalanpalveluskalenteri