Isä Heikki Huttunen (vas.) käsitteli opetuspuheessaan muun muassa Jerusalemia. Ehtoollislahjoja kannattelee isä Juha Lampinen.

23.10.2019

Keskiviikkona juhlittiin praasniekkaa Kotikirkossa Liisankadulla toimittamalla harvinainen Jaakobin liturgia. Palveluksen toimitti isä Heikki Huttunen yhdessä muun papiston kanssa. Jaakobin liturgiaa toimitetaan enimmäkseen apostoli Jaakobin muistopäivänä, eli 23.lokakuuta.

Yksi keskiviikon liturgian erikoispiirre oli muun muassa se, että papisto pukeutui jumalanpalveluspukuihinsa kirkon takaosassa. Tämä ilmensi vanhaa perinnettä, jonka mukaan papisto pukeutui jumalanpalvelusta varten kirkon eteisessä.

Tavanomaisesta poikkeavaa oli myös se, että palveluksen alkaessa peittämättömät ehtoollislahjat oli sijoitettu pöydälle kirkon takaosaan, ja ne tarjottiin kirkkokansalle ehtoollisella erikseen.

Normaalisti ortodoksisessa jumalanpalveluksessa sekä Kristuksen ruumis (leipä) että Kristuksen veri (viini) ovat molemmat ehtoollismaljassa, kun ne jaetaan kirkkokansalle. Ehtoollislahjat vietiin toki juhlavasti alttariin eukaristiaa varten.

Keskiviikon Jaakobin liturgiassa ehtoollisleipä ja -viini jaettiin kirkkokansalle erikseen.

Opetuspuheessaan isä Heikki käsitteli muun muassa Jerusalemia ja sitä, kuinka kaupunki voidaan ymmärtää paitsi maallisena, myös ja ennen kaikkea taivaallisena paikkana.

”Jerusalem ja Kristuksen hauta sijaitsevat kirkon alttarissa”,  isä Heikki muistutti viitaten siihen, että itse Kristus sekä Pyhä Henki ovat läsnä pyhäkössä, jumalanpalveluksissa ja yhteisessä rukouksessa.

Apostoli Jaakobin muistopäivänä viettää temppelijuhlaansa myös Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko, joka on pyhitetty sekä apostoli Jaakobin että Herran äidinäidin Annan muistolle. Kotikirkko on pyhitetty lisäksi suurmarttyyri Katariinan muistolle.

Apostoli Jaakob, Herran veli, oli alun perin Jumalalle elämänsä pyhittänyt nasiiri. Hänestä tuli apostoli tuli vasta Kristuksen kuoleman jälkeen. Apostoli Jaakob toimi Jerusalemin seurakunnan johtajana, ja hän kärsi marttyyrikuoleman vuonna 63.

Apostoli Jaakob, Herran veli oli Joosefin lapsi hänen ensimmäisestä avioliitostaan Salomen kanssa eli tarkalleen ottaen Jeesuksen velipuoli. Raamatussa Joosefin ja Salomen lapsiin viitataan Jeesuksen veljinä (Matt. 13:55).

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset