10.10.2022

Järvenpään ortodoksisen kirkon temppelijuhlan yhteydessä, Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin muistopäivänä 22.10.22, julkistetaan Järvenpään kirkosta kertova teos ”Hän antaa hyvyyttään kaikille”.

Kirjan on kirjoittanut seurakuntalainen ja erikoistutkija Petteri Lalu ja kustantajana toimii Järvenpään Ystäväpiiri.

Idea kirjan julkistamiseen syntyi Järvenpään kirkon 40-vuotisjuhlan yhteydessä syksyllä 2020.

”Tuolloin syntyi tarve koota pyhäkön ja sen yhteisön elämää kokoavaa historiatietoa aluksi isännöitsijän juhlapuhetta varten. Koronavirusepidemian rajoitustoimien takia juhlan vietto rajoittui lähinnä jumalanpalveluksiin ja muilta osin juhlat jäivät viettämättä. Syntyikin ajatus siitä, että kerätyn materiaalin voisi julkaista kirjallisessa muodossa.”

Historiikin tavoitteena on kertoa Järvenpään ortodoksisen pyhäkköyhteisön monivaiheisesta elämästä sen juurilta, Karjalankannaksen Terijoelta, tähän päivään saakka. Historiikkiin on sisällytetty myös kuvailuja pyhäinjäännöksistä, kirkkorakennuksesta, seinämaalauksista, ikoneista ja muusta kirkollisesta esineistöstä.

”Tämä on aika harvinainen ja erityislaatuinen hetki Järvenpään pyhäkköyhteisölle ja samalla koko seurakunnalle ja kirkkokunnallemme. Nyt julkaistava kirja taltioi yhteisömme historian, yhteisen muistin yksiin kansiin. Nämä asiat olisivat muutoin uhanneet painua unohduksiin”, kuvailee Järvenpään Ystäväpiirin puheenjohtaja Anja Lindström.

Petteri Lalulle tämäntyyppinen kirjoitustyö ja asioihin perehtyminen oli entuudestaan tuttua, sillä hän on maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, everstiluutnantti (evp) ja ortodoksisen teologian maisteriopiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Tämän lisäksi hän toimii erikoistutkijana Suojelupoliisilla ja on kirjoittanut lukuisia artikkeleita, viimeisimpänä Moskovan patriarkka Kirillin viimeaikaisia lausuntoja kritisoiva ja niihin pureutuva teksti Vartija verkkojulkaisussa. 

Nyt Järvenpään kirkon odotettu historiikki julkistetaan syyspraasniekkana. Juhlapäivä alkaa yhteisellä jumalanpalveluksella ja aterialla ja jatkuu julkistamistilaisuudella, jossa kirjasta on kertomassa itse kirjoittaja, Petteri Lalu sekä kustantaja, Järvenpään Ystäväpiirin puheenjohtaja Anja Lindström.

 

Temppelijuhlan ja kirjan julkistamistilaisuuden ohjelma
lauantaina 22.10.22:

kello 9:30 vedenpyhitys ja liturgia

noin 09kello 12 yhteinen juhlalounas ja kahvit

kello 14 ”Hän antaa hyvyyttään kaikille” – Jumalansynnyttäjän kirkko Järvenpäässä -kirjan julkistamistilaisuus kirkkosalissa.

Tilaisuuden avaa Järvenpään alueen pappi Kimmo Kallinen. Tervetuliaismaljan jälkeen kirjoittajaa Petteri Lalua ja kustantajan edustajaa Anja Lindströmiä haastattelee seurakunnan tiedottaja Vlada Wahlstén. Paneelikeskustelua ja mahdollisuus keskustella kirjasta tekijöiden kanssa. Tapahtumassa on myös mahdollisuus ostaa teoksesta oma kappale. Varauduttava maksamaan käteisellä. Hinta 30 €. Kirjan myyntituotto kohdennetaan Järvenpään ortodoksisen kirkon ulko-ovien uusimiseen. Ulko-ovien on tarkoitus olla valmiina vuonna 2025, jolloin vietetään pyhäkön 45-vuotisjuhlaa.

Tilaisuus päättyy noin kello 15.

Yhteystiedot: Pyhän Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkko Järvenpäässä, Kartanontie 45

Teksti: Vlada Wahlstén
Kuva: Petteri Lalu

Korjaus 11.10: Järvenpään Ystäväpiirin nimeä korjattu.
Lisätty 12.10: Kirjan myyntituotto käytetään pyhäkön ulko-ovien uusimiseen.
Korjattu 21.10: Korjattu linkkiä ja Petteri Lalun esittelyä. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset