Katarina Koskivaara-Ilmonen. Kuva: Anu Miller

20.10.2021

Ikonimaalausopettaja Katarina Koskivaara-Ilmonen on tullut monelle tututuksi Helsingin ortodoksisen seurakunnan järjestämillä ikonimaalauskursseilla. Koskivaara-Ilmonen on opettajatyönsä ohella myös kuvataiteilija.

Koskivaara-Ilmosen ikoni- ja hopeaneulatöihin pääsee tutustumaan Helsingissä Antikvariaatti Sofiassa (Vuorikatu 5) lokakuun 30. päivään saakka. Näyttelyn nimi Vaikean ajan hedelmiä, ikoneja ja hopeaneulapiirroksia koronavuosilta, Druvor från den svåra tiden, ikoner och silverstick från koronaåren kertoo töiden syntyneen korona-aikana.

Mitä tapahtui näyttelyn ajankohdan siirtyessä eteenpäin?

– Hopeaneulatekniikan tuntemukseni kehittyi. Muutama niksi siinä aukeni, ja kun töistä tuli sen verran kivan näköisiä, niin ajattelin, että pitää niitäkin olla näyttelyssä.

– Eräs ajatukseni oli, että Salus populi Romani -ikoni olisi laitettu esille, mutta Antikvariaatti Sofiassa ei ole niin isokokoiselle teokselle sopivaa seinätilaa. Luonnos teoksesta on kuitenkin esillä.

Koskivaara-Ilmosen ikonit on tehty munatemperatekniikalla. Muu esillä oleva taide on hengellistä taidetta, ei ikoneita. Kyseltyäni eri tekniikoiden eroja taiteilija kertoo:

– Hopeaneulapiirros voidaan tehdä joko ikonilautatyyppiselle pohjalle tai pohjustetulle paperille. Tarvitaan hopeaa tai muuta pehmeää metallia, esimerkiksi korulankaa jolla piirretään. Väriä piirrokseen saadaan sävyttämällä pohjuste, piirtämällä hopealla tummat alueet ja vaaleat kohdat esimerkiksi liidulla.

– Hopeaneulatekniikka on hidas tekniikka, esimerkiksi työtä pystyy joskus jatkamaan vasta seuraavana päivänä, kun edellinen kerros on hapettunut. Mutta kyllä ikonimaalauksessa on vielä enemmän työtä. Ikonimaalauksissa on myös enemmän vastuuta siitä, että ne ovat oikean näköisiä.

Koskivaara-Ilmonen on opettanut Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa ikonimaalausta. Kysyn, onko hänellä suunnitelmissa opettaa myös hopeaneulatekniikkaa.

– Minulla oli kulttuurikeskus Sofiassa viime keväänä kurssi. Ja Valamon kansanopistoon tulee vuoden päästä syksyllä Ikonipiirros hopeaneulatekniikalla -kurssi. Kurssi sopii aloittelijoillekin: siellä opetellaan paperin pohjustamista ja piirrostekniikkaa.

Lauantaina 23.10. klo 13 Koskivaara-Ilmonen on paikalla antikvariaatti Sofiassa kertomassa ikoneista sekä näyttämässä miten hopeaneulapiirros tehdään.

Koskivaara-Ilmosen taiteeseen oli tutustumassa Ortodoksiviesti-lehden pitkäaikainen toimitussihteeri Saara Kallio, joka siirtyy lehden lopettamisen jälkeen uusiin haasteisiin. Kysyin häneltä, mikä näyttelyn töistä puhutteli häntä eniten ja miksi.

Kallio valitsi Pyhittäjä Herman Alaskalaista kuvaavan ikonin.

– Minua koskettaa pyhittäjä Herman Alaskalaisen askeettinen elämäntapa. Hän oli myös alkuasukkaiden oikeuksien puolustaja. Ikoniin on kuvattu suomalaiseen mielenmaisemaan sopivia elementtejä: metsää, karhu ja hirvi.

Mikä Koskivaara-Ilmosen taideteoksista koskettaa sinua eniten?

Teksti ja kuvat: Anu Miller

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset