4.11.2022

Hautausmaan Pyhän profeetta Elian kirkossa Helsingissä toimitetaan parastaasi ja liturgia perjantaina 4.11. kello 21. Kokoöinen palvelus päättynee noin kello 1. Jumalanpalveluksen toimittaa Helsingin alueen pappi Mikko Leistola.

Jumalanpalveluksen päätteeksi pyhän profeetta Elian kryptassa on tarjolla teetä ja pientä purtavaa.

Vastaavaa kokoöistä vainajienmuisto-jumalanpalvelusta ei ole tiettävästi ennen toimitettu Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Isä Mikko Leistola kertoo, että palveluksen taustalla on halu palvella seurakuntalaisia entistä monimuotoisemmin ja että erityisesti pääkaupunkiseudulla jumalanpalveluksia ei toimitettaisi liian usein päällekkäin ja samanaikaisesti.

”Kun Uspenskin katedraalissa on perinteiset Karjalan valistajain juhlan palvelukset, vigilia perjantaina kello 17 ja liturgia lauantaina kello 10, totesimme, että Elian kirkon normaalijärjestyksen mukaiset palvelukset menisivät aivan päällekkäin näiden juhlapalvelusten kanssa.”

Isä Mikko näkee myös tärkeäksi palvella seurakuntalaisten tarvetta päästä evankelisluterilaisessa kirkossa vietettävänä pyhäinpäivänä omaisensa haudalle.

”Pyhäinpäivä on suomalaisessa valtakulttuurissa vakiintunut kenties vuoden tärkeimmäksi vainajien muistelupäiväksi. Monet tuovat kynttilöitä edesmenneitten läheistensä haudoille – myös ortodoksiselle hautausmaalle. Toivottavasti tämä yöpalvelus osaltaan palvee myös näitä haudoilla kävijöitä ja muistelijoita.”

Ortodoksisessa kirkossa vainajia muistetaan viikon jokaisena lauantaina sekä neljänä yleisenä vainajien muistelupäivänä. Näitä ovat tuomiosunnuntaita ja helluntaita edeltävät sielujen lauantait, radonitsa eli niin sanottu vainajien pääsiäinen apostoli Tuomaan sunnuntaita seuraavana tiistaina sekä lokakuun 26:tta päivää edeltävänä lauantaina vietettävä Dimitrin lauantai.

Kategoriat Uutiset