Annikka Tanskanen, Kristus kaikkivaltias -ikoni. Kuva: Anu Miller

1.3.2022

Helsingin Laajasalon evankelisluterilaisen kirkon Aulakahviossa on pitkä rivi toinen toistaan upeampia ikoneita. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä alkaneen Kohti pääsiäistä -ikoninäyttelyn kuratoinut Anna-Maija Marttinen hoitaa vielä viimeisiä yksityiskohtia ennen Aulakahvion avautumista.

Vuodesta 2008 muun muassa Helsingin ortodoksisen seurakunnan ikoniryhmässä sekä Valamon opiston Ikoniakatemiassa opiskelleella Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäsenellä
oli Laajasalon kirkolla ensimmäinen näyttely viisi vuotta sitten. Viime vuoden syksynä kirkon kappalainen otti Marttiseen yhteyttä ja sanoi, että ”Kirkkoon kaivattaisiin taas ikoneita”. Koska Marttisella ei ollut silloin tarpeeksi omia (uusia) töitä, niin hän pyysi ikonimaalariystäviään mukaan. Näin syntyi Kohti pääsiäistä -yhteisnäyttely. Näyttelyn muut taiteilijat ovat Monica Ordén, Annikka Tanskanen ja LeenaMaaria Väinölä.

– Näyttelyyn toivottiin ylipäänsä ikoneita, ei ainoastaan pääsiäisaiheisia ikoneita, tuomaan pääsiäiseen valmistaumiseen oman ulottuvuutensa. Esimerkiksi minun aiheinani ovat teofania, Kristuksen kaste sekä kirkon pyhät, kertoo Anna-Maija.

Pääisäisaiheisia ikoneita näyttelyssä kuitenkin myös on, esimerkiksi LeenaMaaria Väinölän Pyhät Mirhankantajat Kristuksen haudalla ja Kristuksen ristiltäotto.

LeenaMaria Väinölä, Pyhät Mirhankantajat Kristuksen haudalla -ikoni. Kuva: Anu Miller

Taiteilijat päättivät, että Annikka Tanskasen maalaama Kristus Kaikkivaltias on näyttelyn ”pää-/tunnusikoni” , onhan se aiheelta kuin pääsiäinen itse. Kristus Kaikkivaltias -ikoni eroaa muista näyttelyn ikoneista (Pyhä Pietari –ikonia lukuun ottamatta) tekniikaltaan, sillä se on toteutettu vahatekniikalla, jossa ei käytetä ollenkaan munatemperaa ja siveltimen sijasta taiteilijan työvälineenä on palettiveitsi.

Anna-Maija Marttinen toivottaa tervetulleeksi näyttelyyn sekä kaikille siunattua juhlaan valmistautumisen aikaa!

Teksti ja kuvat: Anu Miller


Mitä? Kohti pääsiäistä -näyttely 1.–31.3.2022 (Näyttely saattaa kestää maaliskuun jälkeenkin, joten kannattaa seurata sitä Facebookissa).
Missä? Laajasalon kirkko, Reposalmentie 13, Helsinki.
Milloin? Näyttely on avoinna kirkon aukioloaikoina. Kirkko on auki hiljentymistä varten useimpina päivinä, paitsi pe suljettu. Aulakahvio on avoinna ma–to klo 10–14 sekä to 16.30–18 (iltaruoka). Messun yhteydessä su klo 12–14. Muut aukioloajat voi tarkistaa kirkolta puh. 09 2340 5757.

! Anna-Maija Marttinen vinkkaa, että iltalenkilläkin pääsee vaivattomasti nauttimaan ikoneista, sillä niistä suurimmat näkyvät hyvin kirkon isoista ikkunoista läheiselle kävelytielle.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset