Koululaiset saivat istahtaa palveluksen aikana hetkeksi samalla kun pastori Vaslav Skopets kertoi pääsiäisen merkityksestä koululaispalveluksessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa vuonna 2016.

24.4.2019

Seurakunta järjestää perinteisesti kirkkaalla viikolla koululaispalveluksia. Tänä vuonna palveluksiin osallistuu yhteensä yli 2600 koululaista. Luku on merkittävä, sillä seurakunta tavoittaa lyhyessä ajassa lähes koko perusopetuksessa olevan ikäryhmän.

Koululaisjumalanpalvelus on liturgia, johon seurakunta kutsuu alueensa ortodoksioppilaat. Palveluksilla on tärkeä opetuksellinen ulottuvuus: Koululaisille pyritään välittämään kirkkovuoden kierron merkitystä ja pääsiäisjuhlan sisältöä kirkkaan viikon palveluksien yhteydessä. Palvelukset ovatkin erityinen seurakunnan ja koulujen välinen yhteistyön muoto.

Koululaispalveluksia on kehitetty seurakunnassa määrätietoisesti viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan. Oppilasmäärät ja palvelusten määrät ovat kasvaneet vuosi toisensa jälkeen. Myös eri kieliryhmät on otettu huomioon. Ruotsinkielisille lapsille on järjestetty ruotsinkielinen palvelus vuosikymmeniä. Pyhän Kolminaisuuden kirkon kirkkoslaavinkieliseen palvelukseen ovat osallistuneet jo vuosia Helsingin Suomalais-venäläisen koulun oppilaat.

Pääsiäisajan koululaispalveluksia toimitetaan eri puolilla seurakuntaa koko kirkkaan viikon ajan ja vielä pääsiäisen keskijuhlana seurakunnan eteläisimmässä kirkossa Hangossa. Vaikka kirkkaan viikon palveluksia kutsutaankin koululaisliturgioiksi, kaikki ovat tervetulleita palveluksiin. Kirkkaan viikon ja pääsiäiskauden jumalanpalvelukset on merkitty jumalanpalveluskalenteriin.

Kuva: Miro Järnefelt


Pääsiäinen ei pääty kirkkaan viikon jälkeen, vaan jatkuu 50 päivän juhlakauden ajan aina helatorstaihin ja helluntaihin saakka. Lue lisää kirkkaan viikon ja pääsiäisajan merkityksestä.

Kategoriat Ajankohtaista