Kirkolliskoḱous kokoontuu Valamon luostarissa Heinävedellä. Kuva: Aamun Koitto/ Susanna Somppi

21.11.2022

Suomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous on koolla Valamon luostarissa 21.-23.11.2022.

Tänä vuonna kirkolliskokouksen avoimet täysistunnot lähetetään suoratoistona Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla ja niitä voi seurata reaaliajassa ja tallenteena myös kirkon ort.fi -sivuston kautta. Videot myös tekstitetään.

Kokous alkaa perinteiseen tapaan rukouspalveluksella Valamon luostarin pääkirkossa maanantaina 21.11. kello 12. Tänä vuonna kirkolliskokouksen alku osuu kuitenkin Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliintuomisen juhlapäivään, minkä vuoksi kirkon piispat toimittivat yhdessä liturgian luostarin pääkirkossa.

Ensimmäisen 21.11. kello 13 lähetettävän täysistunnon reaaliaikainen verkkolähetys:

Ensimmäinen täysistunto alkaa luostarin kulttuurikeskuksen salissa kello 13. Istunnon aluksi kuullaan Hänen Kaikkipyhyytensä, ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tervehdyssanat ja Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon avauspuheenvuoro. Istunnossa käydään myös lähetekeskustelu kaikista asialistalla olevista asioista. Muiden täysistuntojen aikataulu riippuu valiokuntien työskentelystä. Päätös seuraavan täysistunnon ajankohdasta tehdään jokaisen täysistunnon päätteeksi.

Luostarin kulttuurikeskuksen salissa pidettäviin täysistuntoihin on pääosin vapaa pääsy ja yleisölle on varattu istumapaikkoja salin takaosaan. Valiokuntatyöskentely tapahtuu suljetuin ovin.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat toimittivat yhdessä kotkamatoilla keskellä luostarin pääkirkkoa.
Kaikki Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat toimittivat yhdessä luostarin pääkirkossa Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliinkäymisen juhlan liturgian. Kuvassa vasemmalta luettuna Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen, Haminan piispa Sergei, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Oulun metropoliitta Elia. Kuva: Susanna Somppi/ Aamun Koitto

 

Kirkolliskokousedustajat – seurakunnastamme kaikkiaan yksitoista edustajaa

Kirkolliskokouksen itseoikeutettuja jäseniä ovat Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei. Lisäksi kirkolliskokouksen jäseniä ovat vaalilla valitut 18 maallikoiden, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajaa.

Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta kirkolliskokoukseen osallistuvat papiston edustajina (kirkolliskokouksen valiokunta merkitty sulkuihin nimen perässä) seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen (talousvaliokunta), Vantaan alueen pappi ja piispainkokouksen sihteeri Mikael Sundkvist (hallintovaliokunta), Helsingin alueen pappi Teo Merras (hallintovaliokunta) ja venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi Heikki Huttunen (hallintovaliokunta). Kanttoreita kokouksessa edustaa Uspenskin katedraalin kanttori-kuoronjohtaja Varvara Merras-Häyrynen (talousvaliokunta). Maallikoiden edustajina kirkolliskokousedustajina ovat valtuutettu Elina Palola (sivistysvaliokunta), Nunna Elisabet (Liisa Toppila, hallintovaliokunta), valtuutettu Ulla Saarinen (sivistysvaliokunta),  Tuovi Haikala (lakivaliokunta), Risto Nordell (sivistysvaliokunta) ja valtuutettu Ritva Bly (lakivaliokunta).

Kirkolliskokousedustajien toimikausi on nelivuotinen ja nykyisellä kokoonpanolla kirkolliskokous kokoontuu nyt viimeisen kerran, ellei tarvetta ylimääräiselle kirkolliskokoukselle ilmene. Seuraavat kirkolliskokousedustajien vaalit toimitetaan maaliskuussa 2023.

 

Kirkolliskokouksen asialistan voi tarkistaa Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Kikolliskokouksen toimintaperiaatteet ja kaikki nykyisen kirkolliskokouksen edustajat valiokunnittain voi tarkistaa Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla Kirkolliskokous-osiosta.


Kirkolliskokous on Suomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin. Edustajia kirkolliskokouksessa on 36. Edustajista puolet on maallikoita ja puolet papistoa sekä kanttoreita. Itseoikeutettuja kirkolliskokouksen jäseniä ovat piispat ja mahdolliset apulaispiispat.

Kirkolliskokouksen tehtäviin kuuluu tehdäpäätöksiä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta koskevissa asioissa sekä tehdä linjauksia kirkollisen elämän ja toiminnan suhteen.

Korjattu 21.11.: Uutisessa aiemmin luki virheellisesti, että Tuovi Haikala olisi seurakunnanneuvoston jäsen. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset