Jumalansynnyttäjän syntymä kuvattuna Tikkurilassa Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon seinämaalauksessa. Kirkon katto- ja seinämaalaukset on maalannut ikonimaalari Juri Mitroshin. Kuva: Vlada Wahlstén

7.9.2022

Kirkkovuoden ensimmäinen juhla osuu aikaan, jolloin kesä lomineen on takanamme ja seurakunnan toimintakausi on käynnistynyt uudelleen. Monet ovat aloittamassa uusia harrastuksia, juurruttavat uusia arkirutiineja ja aloittavat mahdollisesti uusissa opinahjoissa tai työtehtävissä. Silloin on myös hyvä tarkistaa kurssimme, suuntamme tässä elämässä; Minkä sanan mukaan elämme ja kenen tahtoa noudatamme? Mitä kätkemme sydämeemme? Kirkko kutsuu meitä tähän juuri Jumalansynnyttäjän syntymän juhlassa.

Juhlapäivän liturgiassa luetaan Luukkaan evankeliumista Kristuksen ympärille kokoontuneen väkijoukon keskeltä erään naisen lausumat ylistyssanat: ”Autuas se kohtu, joka on sinua kantanut! Autuaat ne rinnat, joita sinä olet imenyt!” Siihen Jeesus sanoi: ’Niin, autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.’” (Luuk. 11:27–28.)

Neitsyt Maria osoittaa kirjaimellisesti, mitä on olla Jumalan temppeli. Kristityn kutsumuksena on elää Kristuksessa, pukea Kristus ylleen, kuulla Jumalan sana ja noudattaa sitä. Sanalla tarkoitamme niin Jumalan antamia käskyjä, evankeliumia kuin itse Kristusta.

Kirkkovuosi antaa näin meille heti syyskuun alussa ohjelman. Se osoittaa meille Mariaa, joka kuuli ja otti vastaan Jumalan sanan aivan ainutlaatuisella tavalla, olihan hänen tehtävänsäkin ainutlaatuinen. Jokaisen kristityn kutsumuksena on ottaa vastaan Jumalan sana lukemalla evankeliumia, osallistumalla jumalanpalveluksiin ja elämällä uskoaan todeksi niin arjessa kuin juhlassa.

Maria on kaikille kristityille esikuva.

Pappi Mikael Sudkvist

Tikkurilan ortodoksisen kirkon ja Vantaan alueen pappi
Tikkurilan kirkko viettää parhaillaan 25-vuotisjuhlaviikkoaan. Katso ohjelma tästä. 

Nummelan rukoushuoneella vietetään 8.9. temppelijuhlaa eli praasniekkaa.

Lue lisää Jumalansynnyttäjän Neitsen Marian syntymäjuhlasta kirkkovuosi seurakunnassamme-osiossa.

 

Kategoriat Kirkkovuosi