18.3.2021

Nykyiset seurakunta- ja hiippakuntalehdet korvautuvat kesäkuusta lähtien uudella, kaikille yhteisellä Aamun Koitto -lehdellä. Tabloid- eli sanomalehtimuotoinen paperilehti jaetaan jokaisen ortodoksin kotiosoitteeseen kuusi kertaa vuodessa.

Suomen ortodoksisen kirkon julkaisema Aamun Koitto saa rinnalleen myös viikottain päivittyvän verkkolehden. Verkkoversio on nyt julkaistu ja siihen voi tutustua osoitteessa aamunkoitto.fi.

Aamun Koitto -lehdellä on myös omat sosiaalisen median kanavansa – toiminnan alkaessa niitä ovat Facebook ja Instagram.

Nimekkäitä blogisteja ja uutisia myös maailmalta

Aamun Koiton kantava ajatus on olla Suomen ortodokseja yhdistävä julkaisu, joka rakentaa yhteistä, ortodoksista identiteettiä sekä verkossa että printissä. Lehti tarjoaa sisältöä uskonelämän vahvistukseksi sekä jäsentää modernia yhteiskuntaa ortodoksisesta näkökulmasta. Aamun Koitossa nähdään myös kansainvälisiä uutisia ja ekumeenista sisältöä. Lehden sisällöntuottajiksi ja avustajiksi halutaan ihmisiä valtakunnan eri puolilta, eri ikäryhmistä ja eri taustoista.

Lehden bloggaajakaartiin kuuluvat Lintulan luostarin nunna Ksenia, Filantropian Minna Rasku, pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen, kirkkoherra Markku Salminen, isä Tuukka Rantanen, isä Tuomas Kallonen, Valamon luostarin kirjastonhoitaja Virva Suvitie, isä Rauno Pietarinen, toimittaja Risto Nordell, yliopistotutkija Maria Takala-Roszczenko. opiskelija Sanna Salo, TM Karoliina Maria Schauman, isä Lars Ahlbäck, TM Riikka Patrikainen, Facebookista tuttu keskustelija Jukka ”Juksu” Mäntymäki sekä vanhempien luvalla ja valvonnassa operoiva lapsibloggaaja Saara – myöhemmässä vaiheessa joukkoon liittynee myös pappismunkki Serafim Seppälä.

Paikallistason tiedottaminen tapahtuu jatkossa Aamun Koiton hiippakuntaliitteiden kautta. Liitteitä painetaan kolme erilaista, eli Helsingin, Oulun sekä Kuopion ja Karjalan hiippakunnalle omansa. Itse runkolehti on lehden starttivaiheessa laajuudeltaan 24-sivuinen tabloid, mutta sivumäärää on mahdollisuus kasvattaa tulevaisuudessa.

Vahvat juuret historiassa

Uusi Aamun Koitto kiinnittyy Suomen ortodoksien historiaan samannimisen edeltäjänsä kautta, jonka perusti kirkkoherra Sergei Okulov Sortavalassa 1896. Sittemmin Aamun Koitto on ollut Kuopion ja Karjalan hiippakunnan lehti, jonka päätoimittajana on toiminut Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni. ja jonka kustantaja on toiminut Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta ry. (PSHV).

Ennen Aamun Koittoa uskonto ja kansallisuus liitettiin toisiinsa, ja ortodoksit kuuluivat tuolloin Venäjän kirkon alaisuuteen. Suomen hiippakunta oli perustettu 1892. Arkkipiispa Sergei vaati niin sanotun toisen sortokauden alla 1906, että Aamun Koittoolisi muutettava kaksikieliseksi. Okulov ei tähän suostunut, vaan lakkautti lehden seuraavana vuonna.

Aamun Koitto alkoi ilmestyä uudestaan vuoden 1918 alussa. Suomi itsenäistyi, ja ortodoksit erosivat Venäjän kirkosta sekä liittyivät Konstantinopolin patriarkaatin alaisuuteen 1923.

Toinen identiteetin vahvistamisen aika tuli sotien jälkeen, kun ortodoksit joutuivat jättämään Karjalan ja jälleenrakennuskausi alkoi. Lehden ensimmäinen päätoimittaja sotien jälkeen oli edesmennyt arkkipiispa Paavali ja hänen jälkeensä Erkki Piiroinen 1955-1975.

Kolmas suomalaisen ortodoksian vaihe alkoi 1980-luvulla päätoimittajien Irja Laineen ja Heidi Vaaliston aikana 1980-luvulla. Tuolloin keskusteltiin jopa kirkon täydellisestä itsenäisyydestä.

Nykyinen päätoimittaja Susanna Somppi aloitti tehtävässään vuoden 2021 alussa. Somppi on kertonut näkemyksistään lehden linjasta Suomen ortodoksisen kirkon nettisivuilla.

 

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Aamun Koitto

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset