Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

23.8.2020

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon tervehdyksen voi katsoa Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla tästä linkistä.

 

Kirkkoherra Markku Salmisen tervehdyksen kirkkovuoden alkaessa:

Kirkko muistaa luomakuntaa erityisesti syyskuun ensimmäisenä päivänä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen siunauksesta. Hänen pyhyytensä on monissa yhteyksissä muistuttanut vastuustamme koko luomakuntaa kohtaan.  Kirkon askeettinen perinne on arvokas ja tärkeä osa kirkon elämää: sekin korostaa vastuullisuutta toinen toisistamme sekä luonnosta.

Korona muuttanut suhdettamme luontoon

Koronaviruspandemia on vaikuttanut luomakuntaan varmaankin osittain tilapäisesti myönteisesti, kun lentäminen ja muu liikenne on vähentynyt. Tutkimusten perusteella muutos on ollut kuitenkin vain väliaikainen, eikä riittävä hillitäkseen ilmastonmuutosta. Merkittävin vaikutus on ehkä kuitenkin ihmisten mielissä tapahtuva muutos: lähellä olevat asiat ovat löytäneet uusia merkityksiä. Kokemus ihmiselämän rajallisuudesta vaikuttaa valintoihimme. Luonto on ehkä tullut meille aiempaa tärkeämmäksi, sillä siellä olemme voineet poikkeusoloissakin hiljentyä ja pitää samalla tarvittavaa etäisyyttä muihin. Jumalanpalveluksien siirtyminen kesällä ulkotiloihin lisäsi myös ikään kuin yhteyttämme luomakuntaan, kun olemme palvelleet Herraa taivasalla.

Koronan vaikutus tulevaan kirkkovuoteen liittyy niin jumalanpalveluksiin kuin seurakunnan tarjoamiin toimintoihin laajemminkin. Korona muutti kevään ja kesän toimintoja täysin suunnitellusta. Ihailen seurakuntamme työntekijöitä, jotka joustivat ja panostivat seurakuntalaisten tavoittamisessa näissäkin olosuhteissa. Digitaalisten palvelujen käyttö seurakuntamme hallinnossa kuten muissakin yhteyksissä lisääntyi moninkertaisesti, ja muutos on varmasti pysyvä.

Suojautumalla suojelemme muita

Samalla meidän on kuitenkin tunnistettava meidän taipumuksemme palata vanhaan hyvin helposti. Meidän on tärkeää muistaa, että yhdessä voimme vaikuttaa siihen, kuinka pian voimme palata entistäkin normaalimpaan toimintaan. Suojautumalla mahdolliselta koronavirustartunnalta ja käyttämällä kasvosuojia tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, suojelemme itseämme ja myös läheisiämme, ja näin vaikutamme omalta osaltamme pandemian hillitsemiseen ja tukahduttamiseen.

Vuosi 2020 nimettiin paikalliskirkossamme ristisaaton teemavuodeksi. Ristisaatto tuo kulkiessaan sanomaa: se muistuttaa kaiken kuulumisesta Jumalalle ja välittää siunausta kaikkialle missä ristisaatto kulkeekin.  Luomakuntaan kuuluu niin asutut alueet kuin koskematon luontokin: olemme ristisaattojen myötä vastuullisesti muistuttamassa ihmisen ja luonnon riippuvuudesta Jumalasta. Tänä vuonna saimme myös kokea, kuinka tärkeitä ristisaatot todella ovat meille, kun niiden toimittaminen ulkona ei ollut poikkeusaikoina mahdollista. Pääsiäiskauden ainoa ristisaatto ulkona suuntautui sairaaloiden pihoille, kun veimme toukokuun alussa tervehdyksemme ja rukoilimme koronaa sairastavien ja heitä hoitavien sekä heidän läheistensä puolesta. Siinä terävöityi ydinsanomamme. Ja nyt, kun kesällä olemme jälleen voineet rajoitetusti toimittaa ristisaattoja myös yhdessä, niin mieli on varmasti ollut monella harras ja kiitollinen.

Kirkon ydinsanoma pysyy muuttamattomana muutoksen keskellä

Alkavana kirkkovuotena on tärkeää, kuten aina, säilyttää Kirkon perustehtävä mielessämme. Sanoma ylösnousseesta Kristuksesta ja Kirkosta paikallisena traditiolle uskollisena yhteisönä on aina ajankohtainen.

Käytännön tasolla tänä kirkkovuotena toimitetaan seurakuntavaalit ja kalenterivuoden vaihtuessa uusi Helsingin seurakunta aloittaa toiminnan myös juridisena yksikkönä. Tavoitteenamme on keventää hallintoa ja tuoda palvelut aiempaa lähemmäksi seurakuntalaisia.

Erityisesti kirkkovuoden vaihtuessa toivotan seurakuntalaisille voimia ja siunausta jaksaa näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Samalla toivon, että jäsenemme kokevat kirkon palvelut merkityksellisiksi ja pysyvät uskollisina Kirkollemme ja perinteellemme.

Isä Markku Salminen

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra

Kuva: Vlada Wahlstén

Ortodoksisen kirkkovuoden kulkuun voi tutustua tarkemmin täällä, sekä selaamalla seurakunnan sivuilla olevaa kirkkovuoden kalenteria.

 

Kategoriat Uutiset