Huijausviestit ovat viime aikoina yleistyneet kaikkialla yhteiskunnassamme. Tiettävästi tämä on ensimmäinen kerta, kun seurakunnan kirkkoherran nimissä lähetetään huijausviestejä. Kuva: Pixabay

23.11.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan tietoon on tullut, että seurakunnan kirkkoherra Markku Salmisen nimissä on lähetetty huijaussähköpostiviestejä.

Sähköpostin lähettäjänä on ”pastoor” ja viesti on gmail-päätteinen. Sähköpostiosoite on kirkkoherra Markku Salmiselle entuudestaan tuntematon.

Viestin alussa puhutellaan nimellä viestin saajaa. Otsikkona voi olla esimerkiksi ”Rauhaa ja siunausta”.

Viestin sisältö voi olla seuraavanlainen:

”Hei (vastaanottajan nimi), Miten voit? Tarvitsen palveluksen sinulta. Lähetä minulle sähköpostia heti, kun saat sähköpostini. ”

Viestin allekirjoittajaksi on merkitty ”Salminen Markku, kirkkoherra, Helsingin ortodoksinen seurakunta”. Viestin lopussa on seurakunnan kirkkoherranviraston osoite kokonaisuudessaan. Viestissä ei kuitenkaan anneta kirkkoherra Markku Salmisen oikeita yhteystietoja, vaan pyydetään vastaamaan lähettäjän sähköpostiin.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöiden sähköpostit ovat aina muodossa etunimi.sukunimi@ort.fi.

Helsingin ortodoksinen seurakunta muistuttaa, ettei tällaisia viestejä tule avata eikä niihin tule vastata. Viestin kautta saatetaan kalastella tietoja ja epäilyttävien viestien linkkien tai liitteiden avaaminen voi johtaa haittaohjelman asentamiseen laitteelle.

Seurakunta on ollut poliisin yhteydessä asian tiimoilta ja kirkkoherra Markku Salminen on tehnyt asiassa rikosilmoituksen.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset