Kirkkoherra Markku Salminen kuvattuna Uspenskin katedraalin temppelijuhlassa 15.8.2023. Juhlan yhteydessä isä Markkua muistettiin hänen pappeutensa 35 vuotispäivän johdosta. Kuva: Vlada Wahlstén

22.8.2023

Vietettyämme kesällä useita praasniekkoja olemme pikkuhiljaa siirtymässä 1.9 uuteen kirkkovuoteen. Syksyn myötä kesätauolta palaavat muun muassa arkipäivien jumalanpalvelukset ja monimuotoinen seurakunnan eri ikäryhmille suunnattu toiminta.

Erityistä on myös se, että saamme heti syyskuun alkupuolella viettää Kirkkomme 100-vuotisjuhlaa autonomisena Kirkkona Ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa. Tämä antanut meille tärkeän linkin kirkon vanhaan perinteeseen ja yhteyden ortodoksiseen kirkkoperheeseen. Samalla olemme myös saaneet turvaa ja hengellistä vahvistusta.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee seurakunnassamme useilla alueilla. Keskeiset jumalanpalvelukset hän toimittaa Uspenskin katedraalissa: lauantai-iltana 9.9 klo 17 kiitosrukouspalvelus ja sunnuntaiaamuna 10.9. kello 9:30 liturgia.

Marraskuussa on vuorossa seurakuntavaalit. Äänestysvilkkaus on viime kerroilla ollut todella vaisua. Jotta demokratia aidosti toteutuu, tarvitsemme selvää parannusta. Valtuuston tehtävänä on luoda strategisten linjausten ja talousarvion kautta linjat ja edellytykset seurakunnan toiminnalle. Valtuusto myös valitsee papit ja kanttorit työsuhteeseen, kirkkojen isännöitsijät sekä lakisääteisten elinten jäsenet.

Arvovieraista ja vaaleista huolimatta seurakunta toimii normaalisti. Tehtävämme on ennen kaikkea palvella seurakuntalaisia, kutsua ihmisiä Kristuksen kirkon yhteyteen. Tiivistäen: julistaa ilosanomaa ylösnousseesta Kristuksesta.

Isä Jarmo Hakkaraista siteeraten: ”Kun Uusi testamentti käyttää sanaa ”valta” suhteessa Kristukseen ja uskovien yhteisöön, sillä tarkoitetaan kykyä parantaa, antaa anteeksi syntejä ja ilmoittaa ihmisille Jumalan totuus. Pyhien isien perinteessä valtaan liittyy kiinteästi pastoraalinen huolenpito lähimmäisistä.”

Tervetuloa mukaan niin arjessa kuin juhlassakin!

Markku Salminen

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra