8.2.2024

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen kertoo seurakunnan valtuustovaalien lykkääntymisen syistä videolla, joka on julkaistu Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalla. Samalla isä Markku muistuttaa kaikkein tärkeimmästä: koittavasta suuresta paastosta ja pääsiäisestä. 

Videon voi katsoa alla olevasta kuvakkeesta tai seurakunnan YouTube-kanavalla. Video on tekstitetty. Kirkkoherran tervehdys on lisäksi luettavissa tämän artikkelin lopussa.

 

Kirkkoherra Markku Salmisen tervehdys:

Lyhyesti hallinnollisesta prosessista ja vaalien lykkääntymisestä

Suomen ortodoksisessa kirkossa on 9 seurakunnassa tänä vuonna aloittaneet uudet valtuustot, neuvostot, kiinteistölautakunnat ja niin edelleen.

Minulta on kysytty, miksi ei näin Helsingin seurakunnassa. Tässä siis lyhyt selostus siitä, minkälaisessa hallinnollisessa prosessissa olemme.

Seurakunnan valtuuston tehtäviin kuuluu vahvistaa vaalialueet. Vaalilautakunta Helsingissä, samoin neuvosto teki yksimieliset esitykset valtuustolle keväällä 2023. Valtuusto päätti alueista kuitenkin toisin. Se päätös kumottiin kirkollishallituksessa syksyllä 2023 ja palautettiin seurakunnan neuvoston valmisteluun valtuustolle uudelleen päätettäväksi. Kirkollishallitus pyysi huomioimaan yhdistymissopimuksen ja hallintolakiin liittyvät määräykset. Bona fide eli Hyvässä mielessä neuvosto valmisteli asian uudelleen, pitäytyi keväisessä kannassaan ja esitti sitä uudelleen valtuustolle. Valtuusto kuitenkin päätti jälleen toisin kuin neuvosto oli esittänyt.

Tuon valtuuston 7.12.2023 kokouksen jälkeen kävi ilmi, että tuosta (20.9.2023) kirkollishallituksen päätöksestä oli valitettu hallinto-oikeuteen

jo syyskuun lopussa. Tätä ei meillä ollut neuvostossa tai valtuustossa siis tiedossa. Niinpä neuvosto on todennut, ettei toimeenpane tuota valtuuston päätöstä. Itse asiassa myös kirkollishallitus on kumonnut valtuuston 7.12.2023 päätöksen. Syy siihen on se, että keskeneräisessä hallintovalitusasiassa oikeusistuimessa ei alempi taso, eli tässä tapauksessa seurakunta, voi ryhtyä toimiin.

Mitä tästä eteenpäin?

Yksinkertaisesti odotamme hallinto-oikeuden päätöstä tässä asiassa. Siihen voi mennä lähes kaksi vuotta. Niin kauan toimii nykyinen valtuusto ja neuvosto, kiinteistölautakunta, vaalilautakunta ja kirkkojen isännöitsijät. Kirkollishallituksen ohjeiden mukaan vain ne asiat viedään luottamuselimiin, joiden käsittely on välttämätöntä. Odotamme siis rauhassa.

 

Kirkkovuosi kutsuu parannukseen – ”Paasto on meille tarjottu mahdollisuus ”

Kirkkovuosi tässä kohtaa kutsuu meitä mielenmuutokseen, parannukseen kutsumalla meitä paastoon. Olkoon se meille kaikille hengelliseksi ravinnoksi ja valmistakoon meidän sydäntämme siihen suureen iloon, jota ylösnousemuksen juhla, pääsiäinen tarjoaa.

Ojentukaamme siis kohti pääsiäisen riemua, mutta uskaltakaamme katsoa sydämeemme ja sydämemme tilaan sitä ennen paastokaudella. Paasto on meille tarjottu mahdollisuus – ei rangaistus. Ja sitä suurempi olkoon tuo ylösnousemuksen ilo, jonka pääsiäisen myötä kohtaa. Hyvää, valoisaa paastokautta ja lähestyvää suurta juhlaa!

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset