"Paasto on luopumista ja elämän yksinkertaistamista, jotta voimme tehdä tilaa kaikkein tärkeimmälle", kirjoittaa kirkkoherra Markku Salminen. 

13.2.2024

Suuri ja pyhä paasto on alkanut 12. helmikuuta. Se kutsuu meitä mielenmuutokseen ja parannukseen.

Paasto on meille tarjottu mahdollisuus vaikuttaa arkeemme ja elämämme suuntaan. Se on hetki pysähtyä ja tarkistaa kurssi. Olenko menossa oikeaan suuntaan? Painotanko elämässäni kaikkein tärkeimpiä asioita? Missä on sydämeni ja aarteeni?

Paaston tulisi näkyä arjessamme. Se kuinka paljon, ja tarkkaan noudatamme esimerkiksi paaston ruokasääntöjä, riippuu elämäntilanteestamme. Jokainen voi paastota, vaikka se ei merkitsisi esimerkiksi terveyssyistä juuri ruokapaastoa. Mikäli kuitenkin voimme noudattaa paastosääntöjä, vihreämpi ja kevyempi ruoka on hyväksi meille ja samalla koko ihmiskunnalle ja maailmallemme. Kuten tiedämme, ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen vaikuttavat meidän omat valintamme. Näin ruokapaasto on myös ekopaastoa ja ilmastoteko.

Tässä maailmantilanteessa on hätää maailmalla sekä kotimaassa. Sodat ja aseelliset konfliktit aiheuttavat inhimillistä käsitystä, johon emme saa turtua. Ukrainan kansa tarvitsee edelleen tukeamme. Myös Gazassa tilanne on katastrofaalinen ja rukoustamme tarvitaan.

Yksinkertaisuus paaston aikana ei tarkoita, että varaudumme pitämään hienot juhlat, kunhan paasto on ohi. Paastoon liittyy hyväntekeväisyys, omasta luopumista. Raamattu kehottaa kokoamaan aarteita taivaaseen. Tässä maailmantilanteessa on hätää maailmalla sekä kotimaassa. Sodat ja aseelliset konfliktit aiheuttavat inhimillistä käsitystä, johon emme saa turtua. Ukrainan kansa tarvitsee edelleen tukeamme. Myös Gazassa tilanne on katastrofaalinen ja rukoustamme tarvitaan.  On monia keräyksiä, joihin voimme osallistua. Omassa kirkossamme Filantropian kriisiapukeräys ohjataan Ukrainan paikallisseurakuntien tukemiseen. Filantropian tämän vuoden paastokeräys kutsuu meitä sovinnon tielle, tällä kertaa tukemaan rauhanrakentamista Etiopiassa.

Paasto on luopumista ja elämän yksinkertaistamista, jotta voimme tehdä tilaa kaikkein tärkeimmälle. Se on hengellistä paastoa. Kun käytämme vähemmän aikaa esimerkiksi ruoanlaittoon tai vaikka television katseluun, meille jää enemmän aikaa rukoukselle, hengellisen kirjallisuuden lukemiselle ja ehdimme paremmin osallistumaan paastonajan jumalanpalveluksiin.

Rakkauden ja kärsivällisyyden hengessä toimiessamme valmistamme sydämiämme ylösnousemuksen juhlaan.

Seurakunta kutsuu jokaisen mukaan yhteiselle paastomatkalle. Olkoon se meille kaikille hengelliseksi ravinnoksi ja valmistakoon meidän sydäntämme siihen suureen iloon, jota Kristuksen ylösnousemuksen juhla, pääsiäinen tarjoaa.

Hyvää, valoisaa paastokautta ja lähestyvää suurta juhlaa!

Isä Markku Salminen 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra 
Ekumeenisen istuimen rovasti