14.4.2020

Kuva: Seurakunta lahjoittaa pääsiäiskaudella tuhansia pääsiäissuklaamunia lapsille. Tänä vuonna suklaamunat odottavat vielä rajoituksien purkamista ja tilaisuutta niiden jakamiseen.

 

Kirkkaalla viikolla perinteisesti pyhäkkömme täyttyvät tuhansista koululaisista ja pyhä melu täyttää temppelit. Tänä vuonna poikkeusolojen vuoksi koululaiset eivät kuitenkaan voi osallistua jumalanpalveluksiin, sillä ne toimitetaan suljetuin ovin.

Yle Areenassa on kirkon toiveesta kuitenkin mahdollista kuukauden ajan katsoa kirkkaan viikon koululaisjumalanpalvelusta eli liturgiaa, johon koululaisten ryhmät osallistuvat. Uspenskin katedraalista. 24.4.2019 kuvatun jumalanpalveluksen voi katsoa täältä.

Kirkkaaksi viikoksi kutsutaan pääsiäiskauden ensimmäistä viikkoa. Nimensä mukaisesti nämä seitsemän ensimmäistä päivää ovat täynnä erityistä ylösnousemuksen valoa ja riemua.

Seurakuntamme pyhäköissä toimitetaan jokaisena kirkkaan viikon päivänä liturgia, pyhäköt ovat pukeutuneet parhaimpiinsa, ylösnousemuksen valkoiseen ja punaiseen ja kuoro laulaa pääsiäisen riemullisia veisuja. Ikonostaasin eli kuvaseinän pyhä portti ja sivuovet ovat avoinna koko ajan kuvaten näin, kuinka Kristuksen hauta on avoinna ja kuinka Kristus on voittanut kuoleman ja ylösnousemuksessaan avannut meille Taivaan portit.

Monet pyhäköt kuvaavat suoratoistona jumalanpalvelukset Facebook-sivuilleen. Jumalanpalveluksien ajankohdat löytyvät jumalanpalveluskalenterista.

Kirkkaan viikon ja pääsiäiskauden riemusta voi lukea pastori Kimmo Kallisen kirjoituksesta viime vuodelta ”Minun iloni, Kristus nousi kuolleista!”

Kategoriat Uutiset