Kuva: Pixabay

3.12.2021

Helsingin hiippakunnan koronatiimi on Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon johdolla päättänyt, että Helsingin hiippakunnan alueen seurakunnissa noudatetaan 4. joulukuuta 2021 alkaen (poikkeuksena Kaakkois-Suomen seurakunnan alueella koronapassin käyttöönotto 5.12. alkaen ja muut rajoitukset Kaakkois-Suomessa 7.12. alkaen) aluehallintovirastojen tuoreiden, tartuntatautilain pykälään 58 perustuvien* päätösten mukaisia kokoontumisrajoituksia kaikissa seurakuntien tiloissa ja kaikessa toiminnassa: jumalanpalveluksissa, pyhissä toimituksissa ja muussa seurakunnan toiminnassa (esimerkiksi kirkkokahvit, kerhot, leirit, konsertit). Näistä toimintamuodoista ainoastaan muussa toiminnassa (ei jumalanpalveluksissa eikä muissa pyhissä toimituksissa) voidaan kokoontumisrajoituksista poiketa koronapassia käyttämällä.

Varsinais-Suomen osalta päätös kokoontumisrajoituksista on ollut voimassa jo 16.11.2021 alkaen ja kestää 16.12.2021 saakka. Päijät-Hämeessä kokoontumisrajoitus alkaa tänään 3.12.2021, ja se kestää 26.12.2021 saakka. Uudellamaalla kokoontumisrajoitus astuu voimaan huomenna lauantaina 4.12.2021, ja se kestää joulukuun loppuun, 31.12.2021 saakka. Etelä-Karjalaa koskeva päätös rajoituksista tulee voimaan 5.12.2021, ja se kestää 31.12.2021 saakka.

Jumalanpalveluksiin ja muihin pyhiin toimituksiin osallistuminen

Jotta jumalanpalveluksiin ja muihin pyhiin toimituksiin voidaan osallistua turvallisesti ja lähikontaktien syntyminen välttää, noudatetaan koko hiippakunnan alueella jo tutuksi tulleita pyhäköiden ja muiden tilojen enimmäishenkilömääriä kahden metrin turvavälein. Pyhäkkökohtainen enimmäishenkilömäärätaulukko ja ilmoittautumiskäytännöt Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäköiden palveluksiin päivitetään tänne mahdollisimman pian ja sitä mukaa kuin tietoa saadaan. 

Jumalanpalvelukset ja pyhät toimitukset toimitetaan tiukentuneessa koronavirusepidemiatilanteessa minimihenkilöstön voimin.

Milloin tarvitaan koronapassia?

Koronapassi otetaan käyttöön sellaisissa seurakunnan järjestämissä  tilaisuuksissa, joita koskevat aluehallintovirastojen määräämät rajoitukset, esimerkiksi kirkkokahvit, joulumyyjäiset, kerhot, leirit, kuoroharjoitukset, tapahtumat, konsertit ja esitykset. Tilaisuuksissa, joissa edellytetään koronapassia, koronapassi ja henkilöllisyystodistus tarkastetaan tilaisuuteen tulijalta heti ovella. Tästä säännöstä poikkeuksen tekevät alle 16-vuotiaat lapset, joita koronapassin esittämisvelvoite ei koske.

Helsingin ortodoksinen seurakunta tiedottaa tilaisuuksista, joissa koronapassia tarvitaan, heti kun se on mahdollista. Siihen asti toimitaan vallitsevien koronarajoitusten mukaisesti. 

Seurakunnan vuokraustoiminnasta

Seurakunnan tiloja vuokrataan edelleen edellyttäen, että vuokraaja sitoutuu noudattamaan voimassa olevia linjauksia.

Edelleen jatketaan terveysturvallista käyttäytymistä ja tilojen tehostettua siivoamista

Kaikessa seurakunnan toiminnassa jatkuu vahva kasvomaskisuositus, turvaväleistä huolehtiminen, oikeanlainen käsi-, aivastamis- ja yskimishygienia, yhteislaulukielto, kaiken fyysisen kontaktin välttäminen ja tehostettu tilojen puhdistaminen. Sairaana tai oireisena ei saa osallistua toimintaan.

Lisätietoja

Lisätietoja voi kysyä koronatiimin puheenjohtaja Elina Palelta puh. 040 7237632, elina.pale@ort.fi tai oman seurakunnan kirkkoherralta.

*) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta velvoittaa myös pykälä 58 d.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset